Nechyběly na žádných ostatkách, nosily se do kúta na aldamaš po draní peří, na zabijačce a na další rodinné oslavy. Mňam, ty sů, šak jsme si jich zaslúžili po tej dřině. U nás v Kobylí to sů bomby, o kousek dál myši a taky větry. Ale ono je to jedno jak se to menuje. Je to moc dobrý. Když máte přebytek bílků, tak je to výborná varianta, jak je upotřebit. U nás, když se dělali koláče, tak jen ze žloutků, to samé koblihy. Proto asi naše babičky vymyslely bomby.

Recept: 14dkg voda, 14dkg olej nebo sádlo, přivést do varu a za stálého míchami přidat 14 dkg hladké mouky a špitku soli. Uvařit kaši až se odpaluje ode dna kastrolu. Odstavit a pořád míchat do vychladnutí - pak postupně po jednom zapracovávat 4-5 vajíček (dle velikosti vajec) a vymíchat do hladkého  těsta. Na vymazaný plech lžičkou klademe hromádky. Před pečením na plech dáme 2 lžičky vody a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 st. 10minut a dalších 10 - 15 minut na 200 st.. Pečeme do zlatova a při pečení se trouba nesmí v prvních 10 minutách otvírat. Necháme vychladnout, rozkrojíme a plníme vařeným sněhem. Na 1 bílek je 7dkg cukru. Z této várky je cca 40 ks bomb a je potřeba 8 bílku.

Dobrou chuť přeji Tetičky z Kobyli.

Radoslava Obadalová