Zahradě specializované na růže říkáme rozárium. Patří k nejstarším prvkům zahradního umění, jejichž historie sahá až do starověku. Růže patřily k velmi oblíbeným rostlinám u většiny panovnických rodů a v 19. století se dočkaly i komerčního využití. Lednické rozárium představuje dvaaosmdesát vybraných odrůd růži. Zahrnuje zdravé, odolné a krásné anglické (Austenovy) a italské (Barni) růže, vyšlechtěné převážně od druhé poloviny 20. do počátku 21. století

Rozárium Tematických zahrad je atraktivní téměř celoročně. Na začátku jara se jako první probouzí do květu podrostová šanta a přetváří celý prostor na fialový koberec vydávající spokojené včelí bzučení. Od druhé poloviny května přichází první vlna květů růží, která vrcholí v červnu. Druhá, méně bujná vlna, bývá v srpnu a září. Nicméně termíny kvetení jednotlivých odrůd nejsou úplně stejné, a proto lze stále najít něco kvetoucího. Navíc teplé zimy posledních let způsobují, že růže občas vykvetou i v listopadu nebo dokonce v prosinci.

Vodní prvek vnáší do zahrady zvuk tekoucí vody a pomáhá návštěvníkovi se oprostit od starostí a naladit duševní rovnováhu. Snímek z května 2020. Foto: archiv Tematických zahrad
Další procházka Tematickými zahradami v Lednici. Takhle vypadá Bílá zahrada

Rozárium je rozdělné do sedmdesáti čtvercových záhonů, v každém se nalézá jedna odrůda anglické Austenové růže, pěstované ve tvaru buď záhonovém nebo stromkovém. Podrost tvoří trvalka Nepeta faassenii ‘Superba‘, která protahuje dobu kvetení zahrady a nedává plevelu žádnou šanci. Zaštěrkované lemy kolem záhonů umožňují precizně sekat okraje trávníku, stejně tak cestička mezi čtverci, která pomáhá zahradníkům v péči o růže ze všech stran.


Růže, jako velmi stará rostlina, je hluboce zakořeněná v kulturní historii lidstva, literatuře a mytologii. Byla velmi oblíbená a často uplatňována v heraldice. Růže je atributem mnohých světic a v křesťanství je jedním ze symbolů Panny Marie. V květomluvě je již mnoho let považovaná za symbol lásky, proto je i nejčastěji používanou květinou ve floristice v souvislosti s obdarováváním milovaných žen.

Současný stav zahrad. Kmínky ibišků už jsou schované v podrostu pivoněk a plůtky z krušpánku pěkně drží tvar. Autor fotografie: archiv TZ, květen 2020.
Lednické Tematické zahrady. První procházka vede za kosatci

Máte rádi růže? Květinová aranžmá? Výstavy ovoce? Voňavé bylinky? Bzučící včely? Možná rádi fotíte nebo prostě relaxujete v krásném prostředí? Pokud ano, zveme vás navštívit Tematické zahrady v sezóně 2021. Zde můžete krásně strávit čas, načerpat inspiraci pro vlastní zahradu a dozvědět spoustu zajímavých informací od zkušených lektorů. Vždy se na vás těšíme!

Jakub Neumann