Jako bonus přidaly Tetičky kobylské trdelniky, nejsou to šmetrdloly ani trubičky, jsou z kynutého těsta, sypané sekanými ořechy, pečené a plněné sněhem z bílků. Tetičky z Kobylí ksou součástí spolku Klubu přátel historie Kobylí, který působí při našem muzeu. Tetičky sbírají, mimo jiné, staré recepty. V muzejní kuchyňce i při akcích dle těchto receptů vaří, pečou, smaží a vytváří i jiné místní speciality, pochutiny a další. Věnují se vaření povidel, marmelád, sušení ovoce, bylinek a podobně . Na tyto aktivity se strojí do tradičního selského kroje, čímž dotváří ucelený pohled na vesnický život.

A tady jsou už naše recepty.

Trdelniky

Suroviny na šedesát trdelniků

½ l mléka

0,5kg polohrubá mouka

0,5kg Hladká mouka

5 žloutků

1 vajíčko

2 hrstky cukru

5 dkg kvasnice -1kostka

0,5 másla (půl kostky másla 125dkg)

2 špetky soli

15 dkg nasekaných vlašských ořechů

Citonová kůra, vanilkový cukr, troška rumu

Zaděláme těsto, které je strukturou hustší než na koláče. Lžičkou vyhazujeme na vál, kde každý kousek rukou rozválíme na ruličku, kterou namotáváme na trubičkovou formu. Z tohoto množství je 6O trdelniků. Máme nachystáno poličovátko (rozšlehané vajíčko s mlékem). Namotaný trdelnik namočíme jednou stranou v poličovátku a v nasekaných vlašských ořechách. Klademe na plech. Upečené trdelníky po vychladnutí plníme vařeným sněhem . Na toto množství 9bílků a na každý bílek 7dkg cukr. Šleháme a vaříme nad parou, pak plníme trdelníky.

Z adventní návštěvy v muzeu obce Kobylí. Foto: archiv města Hustopeče
Výlet do Kobylí za vánončími obyčeji: koledy, dobroty a pranostiky

Boží milosti

10 žloutků

16 lžic bílého vína

2 lžic rumu

2 lžice rozpuštěného másla

1 lžička cukr, špetka soli

Cca 0,5kg hladká mouka

Vypracujeme husté těsto jako na nudle a vyválíme. Pak rádýlkem vykrajujeme tvary, které smažíme na sádle, či oleji. Musí plavat. Smažíme do mírně růžova, necháme okapat a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Radoslava Obadalová,

Muzeum obce Kobylí