Tisíce burgerů, tuny masa, hektolitry piva. To vše veze do Břeclavi tým Burger Street Festivalu, největší české putovní akce pro milovníky dobrého jídla. Po dvou letech se festival vrací do českých a moravských měst v plné síle. A na břeclavskou premiéru hlásí účast hned jedenácti burgermakerů a dalších deseti výrobců street foodových specialit.

„Břeclav jsme měli v hledáčku už dlouho a s letošním rokem jsme konečně mohli festival ve městě naplno uspořádat. Samotné nás překvapilo, jak velký zájem o něj mají i samotní prodejci,“ říká organizátor Burger Street Festivalu Bedřich Snášel. A vyjmenovává ikonická jména podniků, které patří ke stálicím festivalu a pravidelně z něj vozí i medaile z návštěvnické soutěže o nejlepší burger. Mezi fanoušky dobrého jídla budou pravděpodobně opět dominovat Amici Pizza & Burgers a westernově ladění Burger Saloon – Jezdci. Na jejich „pozice“ ale bude útočit hlavně velmi silná brněnská burgerová scéna – od „navrátilců“ Burger Inn přes BurgerLand, The Immigrant až po bistro U Dřeváka Beer & Grill, které doveze své ikonické louhované burgerové bulky.

První máj patřil v Moravské Nové Vsi dni lidových řemesel.
Neovesští obdivovali práci řemeslníků a vystoupení dětských souborů

Jednotliví burgermakeři tradičně nabízejí minimálně tři burgery. Kromě obvyklých hovězích lidé vyzkoušejí i třeba trhané vepřové maso nebo jiné alternativy – včetně vegetariánských. „Pro lidi, kteří tradiční burger nemůžou, se vždycky snažíme najít nějakou možnost, jak si festival užít. Někteří prodejci proto nabízejí vegetariánské burgery, obvykle s grilovaným sýrem, ale i bezlepkové bulky pro celiaky,“ říká Bedřich Snášel. A samozřejmostí je široká nabídka pálivých burgerů.

Při pátém ročníku Běhu Lanžhotem zvítězili všichni účastníci nad nevlídným počasím.
Malí i velcí zdolali trať i počasí. Při Běhu Lanžhotem všichni porazili déšť

Kromě burgerového sortimentu nabídne břeclavský festival i další street foodovou nálož – od langošů, které jsou ale oproti standardní „pouťové“ verzi dokonale ochucené a plné netradičních ingrediencí, přes v těstíčku obalované párky Corn Dog nebo domácí hranolky. O sladkou tečku se pak na festivalu postarají výrobci mexické speciality Los Churros, makronek Judyth Sweet Art nebo oblíbené rolované zmrzliny, kterou kuchař připravuje přímo před zraky návštěvníků.

Na své si samozřejmě přijdou i pivaři. Kromě tradičního partnera – pivovaru Plzeňský Prazdroj, letos ochutnají i produkci Počernického pivovaru. A chybět nebude ani víno – tentokrát z Vinařství Krist, nebo „tvrdší“ pití od Tullamore Dew. Festival se koná denně od 10 do 21 hodin. Vstup na festival je zdarma, parkovat lze přímo u obchodního centra.