Nabízím vám recept na koláč nebo závin z kynutého těsta s tvarohovou náplní.

Kynuté buchty:

60 dkg polohrubé mouky

12 – 15 dkg cukru krystal (2 hrsti)

10 dkg Hery ‚necelá půlka (tuk jakýkoliv)

1 vejce, 2 žloutky

Špetka soli

¼ l mléka

1 ½ kostka droždí

Ve vlažném mléce se lžící cukru dáme nakynout kvasnice, rozehřejeme tuk (Heru) a kvasnice s mlékem. Pořádně vypracujeme těsto a dáme kynout. Přikryjeme utěrkou.

Tvarohová náplň:

Tvaroh měkký v celofánu

Tvaroh ve vaničce

1 vejce

2 hrsti cukru práškového (4 lžíce) podle chuti

Citrónová kůra

Trochu vanilkového pudinku (prášek)

Posýpka:

3 lžíce cukru práškového

2 lžíce hrubé mouky

Plátek povoleného másla

Postup:

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na díly. Podle toho, jestli budeme dělat kulaté nebo závin a rozválíme.

Na kulaté rozválíme kolo a dáme tvaroh. Zavineme jako velkou buchtu do středu a rukama tvarujeme. Dáme na plech s pečícím papírem, upravíme a necháme chvíli kynout. Potom pomažeme nejlépe povidlím, ale může být i marmeláda nebo ovoce a kraje potřeme rozšlehaným vejcem. Posypeme posypkou. Pečeme na 180 stupňů Celsia asi 20 minut.

Na záviny postupujeme obdobně. Rozválíme tvar obdélníku, dáme tvaroh, zavineme a uprostřed uděláme rýhu. Necháme kynout asi 20 minut. Potom dáme povidlí, kraje pomažeme vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme při 180 stupních Celsia asi 25 minut.

Přeji Vám mnoho zdaru při pečeni a dobrou chuť.

ALENA TOMKOVÁ