Nabízím vám recept na koláč nebo závin z kynutého těsta s tvarohovou náplní.
Kynuté buchty:
60 dkg polohrubé mouky
12 – 15 dkg cukru krystal (2 hrsti)
10 dkg Hery ‚necelá půlka (tuk jakýkoliv)
1 vejce, 2 žloutky
Špetka soli
¼ l mléka
1 ½ kostka droždí
Ve vlažném mléce se lžící cukru dáme nakynout kvasnice, rozehřejeme tuk (Heru) a kvasnice s mlékem. Pořádně vypracujeme těsto a dáme kynout. Přikryjeme utěrkou.
Tvarohová náplň:
Tvaroh měkký v celofánu
Tvaroh ve vaničce
1 vejce
2 hrsti cukru práškového (4 lžíce) podle chuti
Citrónová kůra
Trochu vanilkového pudinku (prášek)
Posýpka:
3 lžíce cukru práškového
2 lžíce hrubé mouky
Plátek povoleného másla
Postup:
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na díly. Podle toho, jestli budeme dělat kulaté nebo závin a rozválíme.
Na kulaté rozválíme kolo a dáme tvaroh. Zavineme jako velkou buchtu do středu a rukama tvarujeme. Dáme na plech s pečícím papírem, upravíme a necháme chvíli kynout. Potom pomažeme nejlépe povidlím, ale může být i marmeláda nebo ovoce a kraje potřeme rozšlehaným vejcem. Posypeme posypkou. Pečeme na 180 stupňů Celsia asi 20 minut.
Na záviny postupujeme obdobně. Rozválíme tvar obdélníku, dáme tvaroh, zavineme a uprostřed uděláme rýhu. Necháme kynout asi 20 minut. Potom dáme povidlí, kraje pomažeme vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme při 180 stupních Celsia asi 25 minut.
Přeji Vám mnoho zdaru při pečeni a dobrou chuť.
ALENA TOMKOVÁ