„Jsou Vánoce, to zdobí stromky každý. Tak jsem to také udělal. Stromek jsem našel, stejně jako ozdoby,“ říká František. Po otázce, zda vánoční výbavu našel v popelnici, se zarazí a řekne, že vlastně všechno dostal od jedné hodné paní.

Ale to už vstává od ohně, na němž hřeje vodu, a jde se pochlubit svým stromkem. „Ten je, co? Ten mi dali policajti, když za mnou přijeli,“ říká František a ukazuje na policejní maják, nejvýraznější „ozdobu“. Jinak na stromku najdete hlavně vánoční ozdoby, ale i třeba plyšáka či velikonoční vajíčko.

Prodej kaprů na sádkách ve Velkém Dvoře u Pohořelic na Brněnsku
Kapři rychle mizí, navzdory vyšší ceně. Lidé by neměli s nákupem otálet

Pod stromkem má muž, s nímž podle strážníků nejsou žádné problémy, dokonce už připravené i dva dárky. „Ty jsem nakoupil za poctivě vydělané peníze. Já mám svůj invalidní důchod 12 tisíc korun, k tomu si přivydělávám. Někdy mám i 30 tisíc měsíčně,“ tvrdí František a ukazuje dárky. Jeden má připravený pro manželku, druhý pro dceru.

Dvanáct let na ulici 

Zdroj: DeníkObě prý za ním na Štědrý den přijdou a přinesou bramborový salát a kapra. Protože on rybu moc nemusí, nejspíše si na ohni v boudě osmaží klasický řízek. Zvládnout se to prý dá.

Na ulici už žije zhruba dvanáct let a podle svých slov by neměnil. „Manželka má byt v Plzni, ale já jsem rád tady. Cítím se tu svobodnější. Nikdo mě tu neotravuje, chodí sem jen namátkově městská policie,“ vysvětluje František, který je svým přístupem k vánočním svátkům mezi zhruba 450 plzeňskými lidmi bez domova bílou vránou.

Klínovec a Bublava.
Lyžaři na Klínovci obcházejí proticovidovou kontrolu. Nahoru se vyvezou dodávkou

„Aby někdo zdobil vánoční stromek a uklízel si, to je mezi těmito lidmi výjimkou,“ potvrzuje Andrea Vlčková z městské policie v Plzni. František je zřejmě unikátem v celém kraji. „Neznám jediného bezdomovce, který by zdobil stromeček,“ říká velitel městských strážníků v Tachově Radovan Macák a stejnou zkušenost mají i například v Klatovech.