Tragická událost samozřejmě nadále hýbe Českobrodskem, lidé spekulují o příčině. Objevila se mimo jiné informace, že nedlouho před srážkou u Štolmíře, během úterního odpoledne, málem naboural nákladní vlak do stojícího osobního vlaku v nedalekých Rostoklatech.

„O tom se nikde nepsalo. Takže teď někdo hází vinu na strojvedoucího, přitom ten samý problém byl už o pár hodin dřív,“ nechal se slyšet jeden z obyvatel. Současně mezi lidmi z Českého Brodu a okolních vesnic začíná kolovat i fotografie, kterou měl právě v Rostoklatech jeden z cestujících v inkriminovanou chvíli pořídit.

Srážka nákladního a osobního vlaku u Českého Brodu.
Srážka u Českého Brodu nastala v rychlosti 67 km/h. Chystá se kontrola ČD

Redakce Kolínského deníku snímek předložila Drážní inspekci. „Bohužel z něj není poznat, jakým směrem má který vlak namířeno,“ předeslal mluvčí Martin Drápal. Podle jeho vyjádření se může jednat o důsledek události, která vznikla krátce před večerní nehodou, a to poškození trakčního vedení ve stanici Český Brod, ke které došlo 17.36 hodin - poškození trakčního vedení a lokomotivy na vlaku R 989 (Praha hl. n. - Žďár nad Sázavou).

„Informace o tom, že by mělo dojít v Rostoklatech k nějaké mimořádné události, nemáme,“ odpověděl mluvčí. Také starosta Rostoklat Jiří Mokošín uvedl, že o takové události neví. „Žádná informace se ke mně nedostala,“ řekl.

Ilustrační foto.
Smrt na cyklistu číhala na kolejích ve Velkém Oseku. Následovalo další drama

Snaze přijít věci na kloub se nelze divit, vždyť „to už přece není možné,“ jak nejen místní říkají. Tolik nehod na železnici nepamatují ani na Českobrodsku, ani v celém kolínském regionu a vlastně ani v celé republice. Lidé mají ještě v živé paměti nedávnou čelní srážku vlaků na Karlovarsku, ale také události ze svého okolí, před pár dny došlo například ke srážce vlaků u Běchovic.