Své o tom vědí lidé z projektu Patron dětí, spadající pod Nadaci Sirius, který pomáhá rodinám, jež mají děti s postižením. Setkali se s mnoha podvody, odmítli až 85 procent žádostí.

„Projekt Patron dětí stojí už od zahájení činnosti v roce 2017 na velmi pečlivém prověřování, zda jsou žadatelské rodiny skutečně v tísnivé situaci a nechtějí dobře míněné příspěvky od dárců zneužít. Mimořádnou pomoc jsme začali poskytovat už 14 dní po vyhlášení nouzového stavu. Denně k nám přicházely desítky i stovky žádostí, a proto jsme si nemohli nevšimnout obrovského množství těch, které byly nepravdivé a často vysloveně podvodné,“ uvedla výkonná ředitelka projektu Edita Mrkousová.

Železnorudské slavnosti.
Železnorudské slavnosti jsou v ohrožení. Starosta věří, že budou

Přestože od malých i velkých dárců Patron dětí získal více než 6,6 milionu korun, musel z dosavadního celkového počtu 5560 žádostí odmítnout zhruba 85 procent.

LŽIVÉ PŘÍBĚHY

Je až neuvěřitelné, k čemu se lidé ve snaze získat pomoc uchylují. Například žena ze čtyřčlenné rodiny se dvěma nezletilými dětmi tvrdila, že ona i manžel pobírají nízké invalidní důchody a kvůli koronaviru nemá manžel ani zakázky jako OSVČ. Při prověřování se zjistilo, že pisatelka vykonává placenou funkci v zastupitelstvu krajského města a rodina netrpí.

Další žadatelka tvrdila, že žije sama s dcerou a kvůli pandemii je bez práce. Při kontrole se ukázalo, že jde o ženu, která už jedenáctkrát podvedla a obrala o statisíce korun různé firmy či realitní makléře, a dokonce i obecní úřad a jeden nadační fond.

Velmi často také žadatelé dokládali nákupy účtenkami, které nebyly autentické, a dokonce obsahovaly položky jako parfémy či člun.

V některých případech došlo od žadatelů i na výhrůžky. Patron dětí tak ještě více vše ověřuje.

„Překvapilo mě, jak pečlivě Patron dětí prověřoval, zda naši situaci skutečně zavinila koronavirová krize, ale uvědomila jsem si, že asi jen díky tomu je možné, aby pomáhali rodinám, které to opravdu potřebují,“ řekla maminka čtyřletého Tadeáška Michaela Kuncová.

Na pečlivé ověřování sází i nadace Dobrý anděl. Tam se však s podvodníky nesetkávají, jelikož nezbytnou součástí žádosti je oficiální lékařská zpráva. Navíc u ní každých šest měsíců vyžadují aktualizaci, jak Deníku za nadaci potvrdila Zuzana Hanušová.