Rybníky a přírodní prostranství rád vyhledává například Lukáš Radkovský z Třeště na Jihlavsku. Dává jim přednost před koupališti. Nechce se mu platit předražené vstupné. „Nepotřebuju tobogány ani nějak blbnout. Na to mě neužije. To je spíš pro děti. Já si chci hlavně zaplavat. Taky na to už mám věk,“ řekl Radkovský.

Lidé v Lanžhotě odklízeli spoušť, kterou tam způsobilo pondělní tornádo.
Počasí může být extrémnější. Tornádo na Břeclavsku je ale náhoda, říká expert

Mezi jeho nejoblíbenější místa patří lom v Čenkově a rybníky Malý i Velký Pařezák poblíž Telče. Oba rybníky jsou podle červnových testů krajské hygienické stanice vhodné ke koupání. „Na místě měříme, jaká je průhlednost vody. Zjišťujeme, zda není znečištěna odpady a jaké je množství vodního květu. Vzorky odebíráme z místa, odkud lidé do vody vstupují,“ popsal postup hodnocení Milan Brychta z krajské hygieny.

Vzorky pak putují do laboratoře. „Tam zjišťujeme výskyt choroboplodných zárodků. Když je u některých vodních nádržích odůvodněný předpoklad rozmnožení sinic, hodnotíme navíc množství těchto sinic, obsah chlorofylu a mikroskopický obraz,“ doplnil Brychta.

Pravidelné kontroly vody 

Rybníky a přírodní vodní nádrže na Vysočině, které mají nezávadnou vodu

Havlíčkobrodsko: Břevnická nádrž

Jihlavsko: Malý Pařezitý, Velký Pařezitý, koupací biotop Malvíny Třešť

Pelhřimovsko: Lom Horní Cerekev, vodní nádrž Trnávka

Třebíč: Dalešická přehrada, koupací Biotop Jemnice

Žďársko: Domanínský rybník, Medlov, Pilská nádrž, Sykovec

Testy prošel také rybník Rathan v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Rathan rády navštěvují děti Vladislava Vrby. „Já na to nemám kvůli práci čas, ale děti tam chodí. Bazény tolik nevyhledáváme. A tady je fajn, že je koupání zdarma,“ uvedl muž z Náměště.

Je také spokojený s tím, že město kvalitu vody v rybníce pravidelně kontroluje. „Úplně se o to nezajímám. Jiní lidé ve městě to řeší víc. Ale kdyby s tím něco bylo, tak o tom budu aspoň vědět,“ ocenil Vrba.

Od června je otevřený Plačkovský rybník u Humpolce na Pelhřimovsku, kterému místní přezdívají Pařezáč. Ten využívá rodina Daniela Vinše. „Je super, že je obnovený. Líbí se to i dětem a jejich dědovi. Navíc je to zdarma. Já mám ale nejradši bazén, který jsem si postavil na zahradě,“ představil Vinš další alternativu k aquaparkům. V blízkosti rybníka leží také dětské i sportovní hřiště.

Včely jsou již od roku 2018 součástí věznice a péče o ně zabezpečují odsouzení zařazení do Apiterapie pod vedením vychovatele terapeuta. Včelky se za naši péči odvděčují každý rok a to medem a dalšími produkty.
OBRAZEM: Včely jako apiterapie. O úly se v pardubické věznici starají odsouzení

Lidé z Havlíčkobrodska mohou ke koupání v přírodě využít například Břevnickou nádrž u Chotěboře. Hygiena uvádí, že v ní není žádné viditelné znečištění. Průhlednost v ní naopak dosahuje metru. Pláž je travnatá s pozvolným vstupem do vody.