„To by udělal každý, beru to jako samozřejmost. Já spíš nechápu, že se najde někdo, kdo nález neodevzdá. Asi jsem holt stará škola,“ smál se poctivý nálezce, který chtěl zůstat v anonymitě. Deníku řekl, že mu velkou radost udělalo, že se podařilo majitele velmi rychle vypátrat. A že mu to coby nálezci městská policie ihned dala vědět.

Firma Zelený sport Slatina u Vysokého Mýta
Zbrojař po letech hodnotí zátah na muničák: Žádný semtex mezi krávami nebyl

Podobný případ není v Klatovech ojedinělý, podle velitele tamních strážníků Luboše Steinbacha v posledních týdnech enormně vzrostl počet ztrát peněz a jejich poctivých vrácení. Jen za poslední zhruba dva měsíce eviduje městská policie čtrnáct případů, kdy poctiví nálezci přinesli na služebnu peníze, které našli (často i s dalšími věcmi). Jde o částky v řádech od desetikorun po desetitisíce, ztracené na různých místech či zapomenuté v bankomatech.

„Jsem potěšen, že sem úplně samozřejmě přijdou lidé, že našli peněženku, třeba s deseti tisíci, a odevzdají ji. Mnohdy nechtějí být ani uváděni, nechají pouze na sebe kontakt, nestojí ale ani o nálezné. Je to něco úžasného, jak se lidé chovají v této náročné době,“ pochvaloval si Steinbach. Dodal, že nalezené sumy vrací muži i ženy, a to bez ohledu na věk. „Chtěl bych poděkovat všem poctivým nálezcům, protože my tu potom ty šťastné lidi vidíme, když jim jejich peníze odevzdáváme,“ uzavřel Steinbach.

Nejvíc osm tisíc 

I v Plzni se občas tamní městští strážníci setkávají s tím, že kromě jiných nálezů, jako jsou klíče, batohy, kabelky či mobily, přinesou poctivci vrátit i peněženku s financemi nebo částku zapomenutou u bankomatu. Největší letošní vrácená suma je ale trochu překvapivě nižší než hned několik těch, které vrátili poctivci v mnohem menších Klatovech. Jde o necelých osm tisíc korun.

Džínový velorex je vyladěný do posledního detailu
Džínový Velorex je v Česku rarita. Má dokonce i poklopec

„Obnos odevzdal poctivý nálezce na služebnu ve Skvrňanech. Peněženku našel v provozovně, kde pracuje,“ uvedla mluvčí plzeňské městské policie Jana Pužmanová s tím, že právoplatného majitele strážníci vypátrali díky ústřižku složenky.