Od včerejška tak došlo k navýšení o dalších 13 případů, počet pozitivně testovaných zaměstnanců narostl o 6 nových na 242 (z toho 12 pendlerů z Polska), počet pozitivních rodinných příslušníků stoupl rovněž o 6 na 120, ostatních pozitivních zaměstnanců je celkem 7.

Budova krajského soudu. Ilustrační foto.
Hokejovou zvěř z Havířova čeká pobyt za mřížemi

Celkový počet potvrzených případů nákazy covid-19 v Moravskoslezském kraji k dnešnímu dni činí 1583, od včerejška se zvýšil o 14 (z toho 13 je v souvislosti s dolem Darkov).

 Hasiči pomocí generátorů horkého desinfekčního aerosolu musí „vyčistit“ po dohodě s firmou OKD několik prázdných částí – prostorné koupelny a „řetízkové“ šatny pro havíře, kanceláře i chodby. Ty pak lze po půlhodinovém působení desinfekčního prostředku opět běžně používat.

„Dvojice hasičů v hermeticky uzavřených ochranných oblecích, rukavicích a speciálních maskách se střídají v používání až 18 kilogramů těžkého generátoru,“ vysvětlil Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje.

Lékařská fakulta. Ilustrační foto.
Lékařské fakultě v Ostravě stále hrozí, že bude bez akreditace. Komise řekla ne

„Zhruba po 40 minutách je potřeba generátor opět naplnit pečlivě testovaným a osvědčeným desinfekčním prostředkem a benzínem. Doprovázejí je stejně odění tři bánští záchranáři,“ doplnil.

Hasiči z Moravskoslezského kraje podobným způsobem dekontaminovali v průběhu května část Nemocnice v Chebu a Městské nemocnice Ostrava – jednak kvůli kvalitnímu vybavení, ale také kvůli bohatým zkušenostem.

Kukuřičné bludiště. Ilustrační foto.
Kukuřice už roste! V Opavě znovu vzniká oblíbený labyrint

"Probíhá druhá etapa plošného testování pracovníků na dole Darkov za účasti 3 odběrových týmů zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje a 3 odběrových týmů armády ČR. K 15:00 bylo odebráno cca 350 osob, odběry budou pokračovat do 18:00," uvádí Krajská hygienická stanice Ostrava na svém webu s tím, že dnes byla zahájena další kontrola ve společnosti OKD na pracovištích Důl ČSA a Důl Lazy.

Kontrola hygieniků byla zaměřena na zajištění preventivních protiepidemických opatření nařízených rozhodnutím KHS a stav sanitárních zařízení. Bylo zjištěno, že nařízená opatření jsou plněna a jsou odstraňovány nedostatky, zjištěné při předchozí kontrole na sanitárních zařízeních.