Místní možná překvapí jejich fasáda, kolemjdoucí byli zvyklí na výrazné barvy. Ty už ale na omítnách nenajdou. „Nyní to odpovídá skutečnosti, věřím, že to veřejnost přijme,“ vysvětlil změnu náměstek hejtmana Roman Línek.

I uvnitř objektů se ale skrývají překvapení, která zaskočila již stavbaře. „Při rekonstrukcích se tu a tam stane, že se objeví nějaké překvapení. Po odbourání příčky jsme zjistili, že je tu překrásná zachovalá černá kuchyně, jedna z nejlepších ve východních Čechách. Je to rarita,“ shrnul stavební dozor Jiří Požár. Kromě toho na dělníky čekala ještě dvě schodiště, o nichž se také nevědělo.

Celé rekonstrukci přihlíželi památkáři, a tak všechny historické prvky, které bylo možné rekonstruovat či repasovat, v domech zůstaly, u zbytku se vyráběly co nejpřesnější kopie. Objekty si tak zachovaly prvky, jako je například velmi stará a cenná okenní mříž, naopak se obnovila střešní okna směřující k zámku.

Ilustrační foto.
Oslavte mokřady, vydejte se s ornitologem za vodními ptáky

Tiskařský lis

Až se útroby Příhrádku zaplní nábytkem, otevře se i veřejnosti, podle plánu by k tomu mělo dojít v červnu. V historických objektech vznikne Knihovní centrum U Vokolků. Hned za vstupní branou do Příhrádku bude umístěn grafický ateliér, jehož součástí bude i tiskařský lis z Vokolkovy tiskárny.

Ve stejném domě bude také čítárna. „Bude veřejně přístupná, náš předpoklad je, že v ní bude otevřeno sedm dní v týdnu. Kdokoli půjde okolo, bude moci tento komunitní prostor využít,“ popsala ředitelka Krajské knihovny v Pardubicích Radomíra Kodetová. Objekt disponuje také terasou, z níž se návštěvníkům naskytne krásný pohled na pardubický zámek. Do budoucna se uvažuje i o zřízení kavárny, do té doby si musejí hosté vystačit s automatem na kávu.

„V prostředním domě bude hudební oddělení s doprovodnými aktivitami, ale také herna deskových her a badatelna zaměřená na kosmonautiku a astronomii. Věž bude patřit literárním tradicím, rodu Vokolkových a bude zde také malý edukační sál,“ dodala ředitelka.

Za dva roky by spadly

Přestože jsou domy historické, skrývají se v nich moderní technologie, nechybí třeba vytápění podlah. Rekonstrukce za 39 milionů korun začala v roce 2017, vybavení vyjde na dalších 14 milionů, 85 procent nákladů zaplatí dotace z Evropské unie.  

Přestože je Příhrádek hotový, ještě alespoň dva roky bude vysychat, stavbaři se potýkali s velkými problémy především se statikou a vlhkostí. „Ještě dva roky a domy by spadly,“ popsal neutěšený stav Jiří Požár.

Parkování v pardubické nemocnici
Parkovací dům u nemocnice zatím nebude