Lutín dělí od Olomouce 10 kilometrů. Dostupnost je velmi dobrá. Proto vedení obce, které několik let chystalo prodej lokality „U Mlýnku“, předpokládalo, že po zasíťovaných parcelách se hned zapráší.

Na středeční odpoledne pozvali zájemce, aby prostřednictvím obálkové metody o místo zabojovali. Prodej však skončil fiaskem.

Před 16. hodinou stálo u obecního domu v místní části Třebčín několik aut. Vypadalo to, že zájem o obálkový prodej nachystaných parcel bude slušný a stanovená minimální cena 1888 korun za metr čtvereční vycházející ze znaleckého posudku vylétne nahoru.

„Jste první,“ uklidňoval starosta Jakub Chrást zájemce o pozemek, kteří vstoupili do sálu, kde se měla bitva odehrát. Byli nejistí, zda s připravenou nabídkou mají šanci na úspěch.

Muž a žena středního věku byli ovšem zároveň posledními, kdo se obálkového prodeje pěti pozemků o výměře od 470 do 860 metrů čtverečních rozhodli zúčastnit.

„Tak začneme,“ zavelel starosta přesně v 16.00 a pohled z okna jej utvrdil v tom, že počet je konečný.

Na poli u Bystrovan vyroste logistické centrum
U Bystrovan vyrostou haly, už chystají stavbu. Co tam bude?

Šok! Čekali jsme nával

Zájemci přesně podle stanovených pravidel napsali na papír podle priority nabídku na více pozemků. Vzhledem k tomu, že nečelili konkurenci, mohli volit cenu totožnou se stanoveným minimálním podáním.

„Je to vaše,“ poblahopřál starosta Jakub Chrást překvapeným kupujícím, kteří se ani po 15 minutách nevzpamatovali z toho, že nikdo další nepřišel.

„Čekali jsme, že budou desítky zájemců. Jsme v šoku. O prodeji jsme se dozvěděli minulý týden, a byli jsme přesvědčeni, že to bude boj. Nevěřili jsme, že pozemek získáme. Nakonec jsme si mohli vybrat,“ kroutili hlavou vítězové, kteří žijí v Olomouci a Lutín se jim zalíbil.

Starosta po skončení prodeje, jehož maximálně transparentní podobu připravoval týdny, neskrýval zklamání. „Blamáž, že?“ kroutil hlavou.

Myšlenka připravit pro stavebníky parcely v lokalitě „U Mlýnku“ vznikla už před šesti lety a lidé se poslední roky intenzivně zajímali, kdy už budou pozemky u hlavní cesty naproti služebny Policie ČR připraveny k prodeji.

„Patnáct zájemců se hlásilo, že koupí. Když jsme prodej připravili, někteří vysvětlili, že už si bydlení vyřešili. Jedna zájemkyně si posteskla, že jí nesedí obálkový prodej. Ale očekávali jsme další zájemce, kteří zájem neohlásili. Pozemky sice leží v záplavové zóně, Q100, ale to jsou i další lokality, kde se prodávalo za více než dva tisíce za metr,“ hledal starosta příčinu neúspěchu.

První jízda jednotky Stadler na trati Olomouc-Drahanovice, 17. 2. 2020
VIDEO: Z Olomouce vyjel první stadler. Co říkají cestující?

Všechno prodáme, věří starosta

Obec počítala, že prodejem pěti pozemků utrží minimálně 5,5 milionu korun.

Do zasíťování, přeložky VN a vodovodu, a výkupu jednoho pozemku v lokalitě investovala přibližně tři miliony.

„Plánoval jsem, že se podaří vydělat na nějaké opravy, například chodníku,“ svěřil se Chrást.

Zastupitelům na březnové schůzi předloží výsledek prodeje a ke schválení kupní smlouvy na jeden prodaný pozemek.

„Obálkovou metodou pokračovat nebudeme, i když je to nejtransparentnější způsob. Všechny pozemky postupně prodáme, o tom jsem přesvědčen,“ dodal.

Obec Blatec hledá nového nájemce hospody. Vyslyšela kritiku štamgastů, kteří si stěžovali na to, že pivo se nedá pít a proto začali jezdit do sousední dědiny.
Obec chce vyměnit hostinského, chlapi si stěžovali a chodí jinam

Makléř: Cena je na Lutín vysoká

Podle makléře Hanácké realitní kanceláře se to však dařit nemusí, i když je poptávka po stavebních místech ve vzdálenosti do 10 kilometrů od Olomouce velká.

„Na Lutín je přes 1800 korun za metr opravdu hodně. Zájemce odradila cena. Vždy je to o ceně,“ hodnotil Petr Vičar.

„Kdyby dali 1100 až 1200 korun, věřím tomu, že všechny pozemky včera prodali,“ komentoval ve čtvrtek.

Byty Šibeník. Vizualizace projektu 180 bytů na místě bývalého podniku AOZ v Olomouci
Výstavba bytů opět roste, v Olomouci se chystají další stovky

Pozemek v Olomouci? Za 2,7 milionu

Od 3000 do 4000 korun za metr čtvereční. Tak se nyní pohybují ceny stavebních pozemků v Olomouci a jeho nejbližším okolí. Úspěšně se prodává nová lokalita v Chomoutově, kde developer nabízí pozemky za cenu kolem 3500 korun za metr.

„Pozemky v Olomouci nejsou a pokud se něco objeví, ceny jsou vysoké,“ přibližoval situaci v krajském městě Petr Vičar z Hanácké realitní kanceláře.

Rekordem loňského roku je cena 4500 korun za metr čtvereční bez DPH za menší pozemek ve Slavoníně.

V okrajových částech Olomouce a obcích ve vzdálenosti do 5 kilometrů od krajského města jsou nyní k mání stavební pozemky například v Chomoutově či Horce nad Moravou.

„Chomoutov se prodává pěkně,“ hodnotil Vičar developerský projekt s cenou kolem 3500 korun za metr čtvereční, kde je aktuálně prodáno 62 procent míst. Například nabízený pozemek o velikosti 770 metrů čtverečních zde přijde na 2,7 milionu korun.

Na realitních serverech jsou v okolí Olomouce nabízeny pozemky ve Velkém Týnci, Daskabátu či Svésedlicích. Cena je od 1200 do 3100 za metr čtverečních.

„V okolí nejsou už ceny tak vysoké, se vzdáleností a horší dopravní dopravní dostupností klesají. Prodávající ve Štarnově či Olšanech si proto musejí uvědomit, že nemohou chtít cenu jako v Hněvotíně. Neprodají nebo budou muset jít s cenou dolů,“ komentoval.

Zatímco například před 10 lety poptávali zájemci pozemky větší než 2000 metrů čtverečních, dnes není výjimkou, že pro stavbu rodinného domu volí výměru i do 500 metrů čtverečních.

„Je to dáno cenou. Nedostatek parcel v kombinaci se silnou poptávkou tlačí ceny nahoru, což se podepisuje i na zmenšující se výměre,“ vysvětloval Petr Vičar.