ON-LINE reportáž ke koronaviru ZDE.

Patří mezi ně například Lukáš Mištík z mělnického studia Luke Tattoo. „Správný tatér si právě přes jaro našetří na letní provoz, kdy je zakázek málo. Ale tentokrát jsme kvůli omezením nestihli našetřit tolik, kolik bychom potřebovali,“ vysvětluje Mištík.

Podle jeho zkušeností je v současné době nižší zájem také proto, že se během nouzového stavu zhoršila ekonomická situace řady potenciálních zákazníků nebo mají stále strach z nákazy koronavirem.

Parčík u školy zaplnila dvacítka stánků.
OBRAZEM: Ohlédnutí za sobotním trhem ve Veltrusech

Studio nyní počítá s tím, že spousta lidí se bude kvůli létu objednávat spíš na podzim a zimu. „Teď to odložili a myslím, že si někteří počkají třeba až na příští rok,“ říká Lukáš Mištík, kterému se na jaře, kdy musel na dva a půl měsíce s prací přestat, nakupily objednávky do další sezony.

Rouška tatérovi práci komplikuje

Na rozdíl od jiných profesí tatérům příliš nezkomplikovala práci přetrvávající vládní opatření. Ve studiích totiž platí vysoké hygienické nároky i při běžném provozu. „Přibyla nám akorát dezinfekce u dveří a rouška na pusu,“ dodává mělnický tatér.

Některá tetování se ovšem mohou dělat i tři hodiny, a tak ho omezuje rouška kvůli jeho astmatickým potížím. „Když jsem v nouzovém stavu jezdil se svou ženou nakupovat, vydržel jsem v obchodě s rouškou deset patnáct minut a pak jsem buď odcházel, nebo to venku těžce rozdýchával,“ říká.

(Ne)spánek
Nenápadné zdravotní obtíže mohou varovat, že je čas změnit jídelníček

Pro Jaroslava Šuldu z Magnetic Tattoo v Kralupech nad Vltavou rouška takový problém nepředstavuje. „Zvykneme si na všechno, abychom mohli dělat,“ říká. Studio v současné době navíc pociťuje o tetování stoupající zájem. „Dva a půl měsíce jsme nedělali, tak lidé blázní,“ vysvětluje Šulda, jehož zákazníci se prý nákazy koronavirem nebojí.

S problémy tatérského řemesla v letních měsících se vypořádává po svém. „Na léto si neobjednáváme lidi, kteří mají tmavší pigment. Většinou spíš ty se světlejším, kteří se moc neopalují. Když zákazník chce tetování v takovém období, nebude pak moci chodit na sluníčko,“ připomíná Jaroslav Šulda.

Dodržovat zásady po čerstvém tetování v letním období je podle mělnického tatéra Mištíka důležité. Přesto na ně mnozí zákazníci nedbají. „Někteří lidé po vysvětlení, že nesmí do špinavé vody, jedou k Máchovu jezeru a skočí mezi sinice. Je to složité,“ říká.

Jiří Štraub