Jasno ovšem bylo ještě před výkopem večerního utkání. Vlašim totiž ve 26. kole pouze remizovala v Drnovicích s domácím Vyškovem 1:1. „Nebylo dobře, že jsme věděli výsledek. Zápas jsme chtěli vyhrát, ale ne všechno se nám podařilo,“ pronesl brněnský trenér Richard Dostálek.

Hráči i dav šílí. Zbrojovka Brno postupuje do první ligy
OBRAZEM: Hráči i dav šílí. Zbrojovka Brno postupuje do první ligy

Jeho svěřenci Třinec porazili na domácím stadionu 4:2 a pak mohly propuknout oslavy postupu. „Samozřejmě jsme před zápasem znali výsledek Vyškova s Vlašimí, ale chtěli jsme vyhrát, protože když se vyhraje, slaví se líp,“ sdělil brněnský záložník Jakub Nečas.

Zbrojovka Brno - Fotbal Třinec 4:2
Poločas: 2:1. Branky: 16. Řezníček, 38. Bedecs (vla.), 67. Přichystal, 77. Blecha – 43. Petráň, 55. Habusta. Rozhodčí: Kotala – Podaný, Žurovec. ŽK: 33. M. Ševčík, 80. Texl – 58. Bedecs. Diváci: 4 522.
FC Zbrojovka Brno: Šiman – Hrabina (72. A. Čermák), Endl (61. Hlavica), Šural, Bariš – Texl – Fousek (61. J. Hladík), M. Ševčík (61. David Jambor) – Nečas (61. Blecha), Jakub Řezníček (C), Přichystal. Trenér: Richard Dostálek.
FK Fotbal Třinec: Hasalík – Szewieczek, Foltyn, Bedecs, Hýbl – Omasta (81. Klusák), Habusta (C) (81. Buneš), Machuča (89. Weber), Kania (74. Nešický) – Petráň, Juřena (89. Zogata). Trenér: Martin Zbončák.

Zbrojovka se na úspěšnou postupovou oslavu na trávníku nadřela. Ve 38. minutě sice vedla o dva góly, když se prosadili Jakub Řezníček a vlastní gól si dal Imrich Bedecs, jenže chvíli před přestávkou snížil Michal Petráň a deset minut po pauze srovnal hostující kapitán Jakub Habusta.

Brněnský kouč Dostálek pak poslal na trávník čtyři nové hráče a Zbrojovka zvýšila obrátky. Po trefách Jakuba Přichystala a Filipa Blechy nakonec vydolovala tříbodovou oslavu. „Výkon v první půli nebyl optimální, vedli jsme 2:0 a nechali jsme Třinec vrátit zbytečně do zápasu. Když srovnal na 2:2, přidali jsme dva góly a ukázali sílu, že umíme dávat branky,“ těšilo Nečase, který do Brna přišel v zimě z Liberce.

Deset minut před koncem přišla nepříjemnost, když na stadionu v Srbské ulici zcela zhasl jeden stožár umělého osvětlení, rozhodčí Filip Kotala přerušil hru, ale nakonec utkání nechat dohrát.

Pak už mohli hráči i s fanoušky slavit, že Zbrojovka už zase nese přídomek prvoligová. „Noc je mladá, nic jsme dopředu neplánovali, nechtěli jsme nic zaskočit, urazit štěstí. S trenéry posedíme v kanceláři, pobavíme se o tom a jestli si dáme něco malého na zapití, bude to v útrobách stadionu,“ uvedl Dostálek.

Fotbalisté Vyškova (v bílém) prohráli s vedoucí Zbrojovkou Brno na svém stadionu v Drnovicích 0:2.
Jako v devadesátých letech. Návrat do Drnovic si užili Uličný i Weber

Ve zbývajících čtyřech kolech už se brněnští fotbalisté a především vedení klubu můžou chystat na návrat mezi českou fotbalovou elitu. „Máme tři týdny na to, abychom vyvolali schůzku s majitelem, ale už nějakou dobu pracujeme na kádru, který tu může být příští sezonu. Je dost času, abychom vyhodnotili naši situaci. Máme hráče pod smlouvou, i ty, kterým končí, a je potřeba to vyřešit,“ pronesl brněnský trenér.