Skupina o záchranu, v níž chybí dokončit dvě kola, se má dohrát.

Pokud se to povede, sestoupí z první ligy poslední tým a postoupí naopak tři celky - Pardubice, Zbrojovka a Dukla Praha.

V případě nedohrání skupiny o záchranu, v níž sestup hrozí Opavě, Karviné a Příbrami, se nebude poroučet z první ligy nikdo, ale dostanou se do ní Pardubice a brněnská Zbrojovka.

V každém případě se v nadcházejícím ročníku rozšíří první liga o dva účastníky ze stávajících šestnácti na osmnáct.

"Jsme šťastní. Naše práce nepřišla vniveč a po nesmírně náročné a komplikované sezóně můžeme říci, že je hlavní cíl splněn a pro příští sezónu bude Brno prvoligové," řekl trenér Miloslav Machálek pro klubový web.

Líšeňský obránce Jan Hlavica (v bílém) bojuje o míč s Jakubem Přichystalem ze Zbrojovky. Brzy se mohou potkat i na tréninku.
Komplikace na přestupovém trhu. Zbrojovka je ale aktivní

Zástupci obou soutěží schválili návrh ligového výboru výraznou většinou sedmadvaceti hlasů z celkového počtu třiceti přítomných klubů. Proti byly pouze Olomouc a druholigový Hradec Králové, Zlín se zdržel. 

"Tohle nám přišlo jako sportovně nejčistější řešení, byla na něm výrazně většinová shoda. Jednání bylo velmi věcné, všichni si uvědomují vážnost situace," řekl na tiskové konferenci Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace (LFA), která v Česku řídí profesionální soutěže.

Nadcházející ročník nejvyšší soutěže bude mít při 18 účastnících 34 kol. Nadstavbová část se hrát nebude a sestoupí tři celky. 

Kluby také odsouhlasily, že příští sezona první ligy začne o víkendu 22. a 23. srpna.