V neděli sledujete derby pražských „S“, zrovna si u toho dáváte další sousto z večeře, když vám zazvoní telefon. Prosím? Tady Babiš, ozve se ze sluchátka.

„Vzal jsem to s plnou pusou. Prvně si řeknete, že jde o legraci a někdo vás zkouší. Tak jsem mlčel, nic neříkal. Pak ale spustil. V ten moment bylo jasné, že tohle není žádný imitátor,“ popisuje svůj nevšední zážitek šéftrenér mládeže fotbalového Přerova David Chuda.

O co šlo? V pátek jsme na tiskové konferenci slyšeli vtipkování o tom, jak si zahrajete ve dvaceti lidech fotbálek bez brankářů, o den později přišla otočka o 180 stupňů.

Sportovci, kteří hodně chtějí, si čas na přípravu najdou...
Klatba pro sport, díl 101.: Na hřiště bude možné zajít v šesti dvojicích

Když nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger v sobotu oznámil, že nakonec sportování amatérů povolí maximálně pro dvě osoby, rozvášnil davy zástupců různých klubů a oddílů. Mezi nimi i Davida Chudu.

„Vybublalo to ve mně, v neděli ráno jsem se naštval, po obědě jsem pak sepsal, co jsem měl na srdci a na jazyku. Ale samozřejmě slušnou formou. Tyto argumenty jsem poslal na vládní mail, který prý čte přímo Andrej Babiš. Dal jsem mu to taky na zeď na Facebooku,“ líčil trenér a hráč divizní Viktorky.

Nesouhlasím, ale má koule

Sám nečekal, že se dočká jakékoliv odpovědi, spíš bylo v plánu (nejen) fotbalových klubů zahltit vládní poštu podobnými připomínkami. Jenže přišla půl osmá večer a šokující telefonát premiéra do Přerova, po kterém Davidu Chudovi div nezaskočilo.

„Spustil, že se budu divit, až vyhrají volby Piráti. To prý se těší, že zase bude pracovat a přijede za mnou do Prechezy (chemických závodů v Přerově pod holdingem Agrofert, pozn. red.). A že když mu prý nenadávám já, tak mu nadávají druzí, že budou mrazáky na ulicích,“ prozradil Chuda obsah Babišova monologu.

Nejen z nezaměnitelného projevu, ale také z obsahu prý bylo jasné, že přerovský trenér skutečně mluví s premiérem. „Říkal, pane Chuda, nenadávejte mně, nadávejte Blatnému, toto není moje chyba. No prostě, fakt bomba.“

Nešlo však jen o monolog Andreje Babiše.

„Řekl jsem mu, ať to ještě promyslí, že to takhle fakt nejde. On na to, že zrovna sedí s ministrem a nějak to vyřeší, ať počkáme. Byl jsem tak opařený, že jsem ani nestihl říct vše, co jsem chtěl,“ přiznal David Chuda.

„Řekl jsem mu, že s ním sice nesouhlasím, ale vážím si ho za to, že má koule zvednout telefon a zavolat takto naštvanému člověku,“ vzpomněl si.

Trenér Kozlovic Vlastimil Chytrý.
Mnozí trénovali načerno, my ne. Soutěž bude neregulérní, říká trenér Kozlovic

Neviditelný hrdina?

Ráno se pak 28letý učitel tělesné výchovy dozvěděl možná ještě více šokující zprávu. Snad i právě jeho snaha skutečně přispěla k dalšímu obratu.

Vláda má v pondělí schválit novou variantu. Organizovaní sportovci by měli venku trénovat v počtu maximálně dvanácti lidí na jednom hřišti. Podmínkou jsou negativní testy a rozdělení do dvojic od sebe vzdálených deset metrů. Alespoň něco.

„Včera jsme to řešili a vyřešili,“ přišla ráno Davidu Chudovi poslední SMS od Andreje Babiše.

Šéftrenér mládeže přerovské Viktorky se každopádně možná přes noc stal neviditelným hrdinou.

O svém postupu průběžně informoval na sociálních sítích a už dostává i první gratulace. Třeba zástupci České házené už se Chudovi ozvali s poděkováním. Že by měl sport nového lobbistu z Přerova? „Volat už mu ale nebudu. Asi třeba za rok, že budeme chtít ten nový stadion,“ zavtipkoval David Chuda závěrem.

Šéftrenér mládeže 1. FCV Přerov David Chuda.
Talentů máme mraky, říká šéftrenér přerovské mládeže. Učil se i v Brazílii

Otevřený dopis Davida Chudy premiérovi:

Dobrý den, pane premiére,

dovoluji si Vám napsat, že to, co jste předvedli (Váš kabinet) za několik posledních dní ve vztahu k rozvolnění amatérského sportu je naprosto dech beroucí, do nebe volající, ostudné a skandální.

Sport dětí je Vám úplně ukradený a absolutně se o něj nestaráte. Jde přece o prevenci. Zdraví fyzické i psychické. Děti stejně lítají po venku v neorganizovaných, nehomogenních a i daleko četnějších skupinách než je 20 lidí. Opusťte někdy Vaše kanceláře a vydejte se mezi lidi. Možná si všimnete, že na Vaše nařízení již kašlou úplně všichni. A můžete si za to sami. Vaše komunikace a jednání je na katastrofální úrovni. Proč nemohou být za režimových opatření spuštěny sportovní aktivity alespoň u dětí a mládeže? Dopouštíte se obrovského zločinu na dalších generacích. Hlavně, že dáváte maturitu zadarmo.

Mojí povinností, jako šéftrenéra mládeže fotbalového klubu, je důrazně na Vás apelovat, abyste sportování dětí a mládeže povolili. Okamžitě, bez dalších průtahů a nejasností. S povinným testováním, s tím naprostá většina rodičů nemá problém. Jste přece krizový manažer, tak to dokažte. Zajistěte, aby sport a zdravý životní styl již nemusel být na druhé koleji.

Budu čekat na Vaši odpověď a především na to, že povolíte organizovaný amatérský sport.