Ten zápas se pro Spartu vyvíjel mizerně. Od jedenácté minuty prohrávala po brance svého bývalého hráče Jakuba Brabce. Stav 0:1 svítil na tabuli na letenském stadionu i po hodině hry, pak ale přišel moment, o němž si nepovídají zdaleka jen sparťanští fanoušci.

Sparťanský fotbalista Dávid Hancko se raduje z gólu proti Plzni.
Spartu spasil Hancko z penalty. Letenští doma přehráli Plzeň

„Věřím, že to dotáhne hodně daleko. Silný na míči, silný bez míče, silný v zakončení, silný jak silnice,“ napsal na Twitter třeba jablonecký obránce Jakub Podaný (sok v boji o druhou příčku). Slova chvály na Adama Hložka vypustil do etéru jen chvíli poté, co sparťanský mladík zařídil vyrovnání.

Uchvátil ale především způsob, jak gólu docílil. Na začátku byl centr Wiesnera, který sice Hložka našel, ale nemířil úplně přesně do míst, kam by jej osmnáctiletý talent potřeboval. Ten si však obratně poradil, když si míč pohotově zpracoval, vystřihl takřka krasobruslařskou piruetu, položil na zem obránce Kašu a rozesmutnil nového plzeňského kouče Michala Bílka.

Snad ještě dřív, než Plzeň dostala na cestu na západ Čech přibaleny ještě další dva góly, se sociální sítě začaly plnit ódami na umění ivančického rodáka.

Michal Šmarda (vlevo), ještě v nedávném sparťanském angažmá
Bývalý Kotalův asistent Šmarda: Někteří kluci ve Spartě na sebe nejsou nároční

Někteří přirovnávali jeho dovednosti k těm v podání nizozemské fotbalové legendy Dennise Bergkampa, jiní zase připomněli jeho bilanci v posledních pěti ligových utkáních (6 gólů, 2 asistence) a posílali žádost o nákup Hložka sportovnímu řediteli mnichovského Bayernu Hasanu Salihamidžičovi.

Podobných proseb a spekulací tu bylo dost - nedávno o zázraku jméněm Hložek (s tímto superlativem) psali na ostrovech. Sledují ho West Ham, Liverpool.

Jeden z účtů zaměřující se na mladé fotbalové talenty po celém světě pak věnoval Hložkovi hned několik tweetů. „Největší český talent od dob Tomáše Rosického,“ hlásá jeden z nich.

Srovnávat statistiky obou talentů by bylo asi poněkud nepatřičné, přece jen bývalý fotbalista Sparty, Dortmundu či Arsenalu preferoval jinou pozici na hřišti. Předvídání zářné budoucnosti Adama Hložka to ale nebrání.

Srdjan Plavšič po sezoně opustí pražskou Spartu.
Rosický demisi. Na Plavšiče spadne sedačka. Kvůli Srbově přestupu sílí nenávist

Našlápnuto má znamenitě. Další krok může udělat už na evropském šampionátu. Bude Adam Hložek i po něm v kádru Sparty, nebo už bude polykat tréninkové dávky třeba právě v mnichovské Allianz Areně?