Po pěti odehraných kolech se svěřenci Richarda Dostálka nacházejí s deseti body na šestém místě, navíc mají k dobru odložený zápas s Viktorií Plzeň. Pro zajímavost: v posledním prvoligovém ročníku v sezoně 2020/2021 měli Brňané po pěti úvodních kolech pouze jeden bod za bezbrankovou remízu s Bohemians 1905. V ostatních duelech podlehli Spartě, Zlínu, Olomouci a Plzni.

Sebevědomí
Tenkrát Zbrojovka s favority vůbec nedržela krok a body sbírala pouze v utkání s přímými konkurenty v boji o udržení. I tady je v porovnání s aktuální sezonou obrovský rozdíl. Hned v úvodním kole remíza se Slováckem, které zažívá nejúspěšnější období v historii klubu, následně dvě vítězství nad Olomoucí a Mladou Boleslaví. Mírné vystřízlivění přišlo v podobě domácí prohry 0:4 s pražskou Slavií, ale ani tady není třeba panikařit. Slavia předtím převálcovala 7:0 Pardubice a ve středu rozstřílela 6:0 také Teplice. Brno však na skalp od sešívaných zareagovalo výhrou 2:1 nad Baníkem. A tak se zdá, že sebevědomí Zbrojovákům nechybí. „Přestože jsme dostali facku od Slavie, dál jsme si věřili. Žádný soupeř pro nás není neporazitelný. Nejeli jsme do Ostravy s žádnou poraženeckou náladou,“ prozradil Adam Fousek, jenž rozhodl vítěznou trefou na 2:1 středeční duel.

Fotbalisté Líšně (v bílém) si poradili s olomouckou rezervou vysoko 4:0 a na čele tabulky mají už tříbodový náskok.
Líšeň má doma tvrz. Děláme to tu prostě jinak, Černína sleduje Slavia, říká kouč

Střídající hráči
Nejenom hráči brněnského týmu si zaslouží za své počínání na startu nového ročníku pochvalu. I realizační tým v čele s trenérem Dostálkem je podepsán pod úspěšným startem. Vhodně se jim podařilo začlenit do sestavy Denise Granečného či Filipa Součka. Střídáními oživuje hru nadějný Nigerijec Wale Musa Alli, ale také další hráči z lavičky, kteří jsou navíc i produktivní. V zápase s Mladou Boleslaví skóroval náhradník Róbert Matejov a o zvrat duelu v Ostravě se postarali dokonce dva střídající hráči – Jakub Řezníček s Fouskem.

Druhý jmenovaný vlétl na hřiště až v 83. minutě, za minutu přihrál na vyrovnávací gól Řezníčkovi, o chvíli později rozhodl. „Osm minut není pro žádného fotbalistu dost, ale pro mě byly skvělé. Vyrovnali jsme a nakonec jsme utkání i otočili. Gól jsem si užil s našimi fanoušky pod kotlem, byla to obrovská euforie,“ usmál se osmadvacetiletý Fousek.

Utkání 6. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Zbrojovka Brno, 31. srpen 2022, Ostrava. Zleva Jiří Klíma z Ostravy a Lukáš Endl z Brna.
Koncert střídajících. Zbrojovka skolila Baník v závěru, kouč má milé starosti

Nohama na zemi
Ani po výhře v Ostravě hráči Zbrojovky nepoletují v oblacích. Přes zisk tří bodů viděl kouč Dostálek na výkonu svého mužstva řadu nedostatků. „Nebyli jsme produktivní v koncovce. Situace jsme řešili dobře pouze do předfinální fáze,“ dodal kriticky Dostálek.

I tato slovo potvrzují fakt, že Zbrojovka neusne na vavřínech a do nedělního domácího utkání s pražskými Bohemians 1905 má nováček soutěže co zlepšovat.