Celou situaci s gólmany ovlivňuje lídr tabulky Slavia. Logicky: Ondřej Kolář měl skvělý podzim a vyptává se na něj řada klubů. Přestože konkrétní nabídka s vytouženou částkou (15 milionů eur, cca 380 milionů korun) na stole neleží, v Edenu moc dobře tuší, že odejde. A když ne teď, tak v létě.

InfografikaZdroj: Deník„Během posledních měsíců udělal velký pokrok,“ uznává i ligový expert a někdejší reprezentační brankář Jaromír Blažek. „Ale pokud ještě ten půlrok vydrží, mám za to, že nic neztratí. Navíc vezměte si, bude Euro,“ dodává hráč, jenž prošel Slavií i Spartou. Ať už to dopadne jakkoliv, Slavia logicky začíná shánět náhradu.

Zimní příprava Sigmy v roce 2020. Jáchym Šíp, David Zima
Stoper pro Slavii? Zima by do Edenu chtěl: Nabídka se mi zamlouvá

Dokonce padají dvě jména. Na podobné startovní čáře stojí Matouš Trmal (21 let) a Filip Nguyen (27). Prvně jmenovaný patří Slovácku. V červenci zářil na Letné, o měsíc později vynuloval i Viktorii. Díky jeho lví pomoci slavil odepisovaný tým senzační výhry 2:0. Není čas se posunout?

„Kluby zjišťují, kolik by stál,“ přiznal manažer Slovácka Veliče Šumulikoski. Kromě Slavie sonduje situaci také Sparta. Až nápadně to připomíná nedávnou epizodu na přestupovém trhu (Patrik Hellebrand, další talentovaný hráč Slovácka, dal Edenu přednost před Letnou).

Staněk se stěhuje do Plzně 

Potom je tady mezi tyče ještě Nguyen. Slavia kolem libereckého gólmana kroužila už v létě, jenže přestup na poslední chvíli padl. „Ani nevím proč,“ líčil zklamaně. Podzim neměl z pohledu čísel tak oslnivý, ale to platilo o celé defenzivě Slovanu.

Milan Škoda
Zkušenosti na odchodu. Poradí si Slavia bez ostřílených lídrů?

Jeden nadějný gólman už svou budoucnost (alespoň na čas) vyřešil. Jindřich Staněk se stěhuje z Českých Budějovic do Plzně. Zatím jen na hostování. „Nebylo nad čím přemýšlet,“ uvedl odchovanec Sparty, který během podzimu ztratil v Dynamu pozici jedničky.

Zajímavou tvář do brány hlásí (tedy zatím jen zkouší) Teplice. Jde o mladého australského brankáře Jaska Keranovice. Přišel z Anglie!