Pandemie koronaviru do značné míry zřejmě změní podobu fotbalových zápasů. Třeba v Polsku uvažují o tom, že by rozhodčí museli nastupovat v helmách, aby tak snížili riziko přenosu infekce kapénkami, či že by ze stejného důvodu používali elektronické zařízení místo klasické píšťalky.

Utkání 9. kola první fotbalové ligy FORTUNA:LIGA, FC Baník Ostrava - SK Dynamo České Budějovice, 15. září 2019 v Ostravě. Na snímku Milan Baroš a rozhodčí  Ondřej Pechanec.
Jaký bude fotbal po pauze? Možná v přilbách, tlačítkem místo píšťalky a bez VAR

Další výrazná změna se týká tribun. Ty totiž mají zůstat prázdné. Pořádání fotbalového utkání bude většinou podmíněno omezeným počtem osob, do nějž se sotva vejdou lidé nutní k realizaci takového utkání. Přítomnost tisícovek diváků v hledišti není z epidemiologického hlediska žádoucí.

Tím pádem by značně utrpěla atmosféra při zápasech často tvořena třeba zpěvem nejrůznějších chorálů. Na Pyrenejském poloostrově ale pro tenhle problém našli řešení.

Uvažuje se tak o možnosti, že by se na zbývajících utkáních španělské nejvyšší soutěže mohly pouštět chorály fanoušků z reproduktorů, aby se tak alespoň částečně suplovala zápasová atmosféra. A to by mohlo být přínosné jak pro většinu fotbalistů, kteří jen neradi hrají před ztichlými tribunami, tak třeba i pro atraktivnější televizní přenosy.

Handicapovaná umělkyně Fatemeh a její portrét Cristiana Ronalda.
Portréty handicapované umělkyně ohromují. Ronalda či Messiho namalovala nohama