Domácí Slezský FC Opava porazil ve fantastické atmosféře Baník Ostrava 2:1 a připsal si tak důležité body do tabulky. 

Utkání 15. kola první fotbalové ligy: SFC Opava - FC Baník Ostrava.
Baník se slezským derby protrápil a padl

Deník sledoval nejen utkání, ale i veškeré dění kolem. 

Příjezd a pochod fanoušků Baníku

Fanoušci Baníku Ostrava vyjeli k dnešnímu zápasu v 11:22 z nádraží ve Svinově a na nádraží Opava - Východ dorazili krátce před 12. hodinou. 

Policisté z krajské pořádkové jednotky dohlédli také na fanoušky, kteří vyráželi vlakem z Havířova. 

Zdroj: Deník / Aleš Uher

Během pochodu z nádraží do sadů se sice část fanoušků trhla z plánované trasy, ale na křižovatce Mařádkova - Rybářská se dav spojil opět v jeden celek a podařilo se situaci uklidnit.

Fanoušci obou celků zcela zaplnili ochozy stadionu, z bezpečnostních důvodů zůstaly neobsazené pouze sektory H4, H5 a H6.

„Opatření, která jsme zvolili, byla shledána jako adekvátní. Zatím nedošlo k žádnému omezení na osobní svobodě. Ale teprve jsme začali. Cestou na stadion dělali policisté vše proto, aby nedošlo ke střetu dvou znesvářených skupin,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Pokorná.

První střety chuligánů před stadionem

14:15

Mezi fanoušky došlo k prvním rozbrojům. Jedná se o zhruba o desítku lidí v parku u stadionu, zasahovat museli těžkooděnci se psy. Policisté na místě zadrželi několik lidí.

14:22

Policie dostala nepokoje v parku pod kontrolu, několik lidí bylo zadrženo. Fanoušci byli vytlačeni na okraj parku. Poté, co se situace zklidnila, se mohli vrátit zpět a začít opět fandit.

„Prozatím máme omezeno na svobodě jedenáct osob, z toho deset pro přestupkové jednání, jedna osoba pro trestný čin, pro přečin krádeže. Těch deset osob bylo zajištěno v souvislosti s veřejným pořádkem. Jedna osoba byla zajištěna při krádeži v Penny marketu při cestě na stadion, deset osob bylo zajištěno před stadionem, když chtěli vniknout na stadion bez vstupenky,“ uvedl náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Radim Daněk.

Policisté museli řešit výtržnosti před stadionem během zápasu Opavy s Baníkem.Zdroj: Deník / Petr Dušek

Fanouška krotila pořadatelská služba

Poločasovou přestávku zpestřil jeden z opavských fanoušků, který vběhl na hřiště před kotel Baníkovců. Poté se dal na útěk přes celé hřiště a zpacifikoval jej až čtvrtý pořadatel.

Nepokoje po zápase

Při odchodu fanoušků se vyskytly před stadionem mírné nepokoje, jedna osoba byla i zadržena.

Při průchodu městem se dav chuligánů zastavil u obchodního domu Breda. Proběhly zde policejní manévry, ozývaly se výbuchy dělobuchů. Policie ale situace dostala pod kontrolu.

Byl to nejrizikovější zápas letošní sezony v České republice mezi Opavou a Baníkem. Takto se vyjádřil krátce po skončení utkání náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Radim Daněk.

„Na tento zápas bylo nasazeno zhruba pět set policistů, byl vypraven zvláštní vlak, kterým přicestovalo na tisíc fanoušků. Při přesunu se snažila část fanoušků odpojit, ale policie jim v tom zabránila. Samotný zápas proběhl bez větších incidentů,“ potvrdil Radim Daněk a dodal:

„Nicméně asi v patnácté minutě, kdy zůstalo několik desítek fanoušků Baníku před stadionem bez lístků, se snažila část z nich proniknout na stadion a devět osob bylo zadrženo, protože napadli pořadatele.“

Po cestě ze stadionu na nádraží se nic vážnějšího nestalo. Fanoušci Baníku Ostrava odjíždějí domů, manévry končí, policisté se rozcházejí.

Náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezské kraje Radim Daněk v rozhovoru pro Deník řekl: Zadrželi jsme celkem šestadvacet osob  

Opava – Dlouho avizovaný nejrizikovější zápas roku mezi Slezským FC a Baníkem je už minulostí. Policisté podle všeho celou situaci zvládli a utkání se obešlo bez vážnějších komplikací. Lehce zraněni byli čtyři policisté. Nyní budou kriminalisté analyzovat obrazové záznamy.

Policisté v Opavě dohlíželi na dav fanoušků Baníku, který měl více než tisíc lidí.Zdroj: Deník / Petr Dušek

Jak dlouho se policie připravovala na toto rizikové utkání?
Připravovali jsme se několik týdnů. Jednalo se o nejrizikovější zápas roku v regionu, možná i v celé České republice.

Kolik policistů bylo do akce zapojeno?
Pět set aktivních policistů. Zraněni byli čtyři policisté. Příčiny se prověřují.

Jste spokojeni se zásahem?
Jsme velmi spokojeni, nedošlo k ohrožení osob. Vážíme si spolupráce magistrátu. Stejně tak byla výborná spolupráce s vedením Slezského fotbalového klubu i s vedením ostravského Baníku. Dnešní zásah byl na velmi vysoké úrovni, všechny strany pro to udělaly maximum. Veškerá opatření byla ve prospěch věci.

Kolik osob bylo celkem zadrženo?
Jednalo se o šestadvacet osob. Z toho jedna osoba byla zadržena za přečin krádeže v Penny marketu, další pak za přestupková jednání. Může se to ale ještě změnit na přečiny či trestné činy. Jsou zajištěny kamerové záznamy, které nyní budou analyzovat kriminalisté. Počet podezřelých osob se tedy může ještě zvýšit.

Jak vidíte srovnání s rokem 2017?
V roce 2017 bylo zajištěno více osob. Bylo i více přečinů i přestupků. Celkově byla letos situace klidnější.

Zdroj: Deník / Binar Tomáš
Před derby mezi Slezským FC a ostravským Baníkem v roce 2017 bylo zadrženo na 50 fanoušků.
Opava v pohotovosti. Město se připravuje na příjezd baníkovců
Ilustrační foto.
Snažila se lístky na slezské derby udat podvodnice?
Trenér Baníku Bohumil Páník
Trenér Baníku Bohumil Páník: Je to pro nás malé mistrovství
Ilustrační foto.
Ivan Kopecký: Baník? Musíme se soustředit sami na sebe
Petr Zapalač - Ilustrační foto.
Baníku máme co vracet. Derby chceme vyhrát, hlásí Zapalač
Robert Hrubý - Ilustrační foto.
Robert Hrubý: O Baryho se dá vždy opřít, je to vzpruha
V Opavě se uskutečnilo rozloučení s trolejbusy Škoda Tr14 spojené s přehlídkou vozového parku vozidel Městského dopravního podniku Opava, a.s. a historických vozidel MHD.
Ahoj, legendo! Opava se rozloučila s trolejbusy