„Větší šanci bodovat budou mít slávisté v Praze. V domácím prostředí jsou ruské kluby mimořádně silné,“ míní Radek Šírl, který v dresu Zenitu úspěšně působil v letech 2002 až 2010.

Potvrdil tak, že se českým týmům v nejrozlehlejší zemi světa vůbec nedaří.

Uspěla pouze Sparta

V historii samostatné České republiky jeli fotbalisté hrát evropské poháry do Ruska jedenáctkrát. A pouze v jednom případě dokázali zvítězit.

AS Řím – FC Viktoria Plzeň 5:0.
Plzeň schytala v Lize mistrů debakl. Naděje v Římě rozmetal kanonýr Džeko

Česko-ruské pohárové souboje.Zdroj: DeníkPamatujete? Povedlo se to Spartě během její spanilé jízdy Evropskou ligou v sezoně 2015/16, při níž vyhrála na hřišti Krasnodaru 3:0.

„Dopředu jsme věděli, že hrát proti elitním ruským klubům, navíc na jejich hřišti, je velice složité,“ vzpomíná tehdejší člen mužstva, záložník Marek Matějovský. „Stojí proti vám finančně mimořádně silný protivník, který si může dovolit kdykoliv nakoupit ohromnou kvalitu. My jsme ale nastoupili s týmovým pojetím a dokázali uspět,“ vypráví současný hráč Mladé Boleslavi.

A že tehdy nešlo jen tak o ledajaké vítězství a postup do další pohárové fáze, potvrdil i tehdejší (a dnes už opět současný) trenér Zdeněk Ščasný.

„Výhru 3:0 a postup do čtvrtfinále Evropské ligy řadím osobně nejvýše a beru za největší úspěch v mé trenérské kariéře v českém prostředí,“ přiznal kouč na jaře roku 2016.

Antonín Panenka na tiskové konferenci k projektu Největší momenty 100 let českého sportu.
Antonín Panenka: Čechy vždycky zdobilo švejkovství. Sám jsem hrával pro lidi

Na slávisty čeká pekelný kotel, jaký dokážou petrohradští fanoušci vytvořit. „Fotbalem doslova žijí a šedesátitisícovou arénu často vyprodají. Atmosféra se může slávistům líbit, ale také jim může svazovat nohy,“ varuje Šírl.

Tradiční ruské zimy se ale Pražané nemusí obávat.

„V této době už v Petrohradu nastupují takřka zimní podmínky, ale Zenit má zbrusu novou arénu. Byl jsem se v ní podívat a i když je venku mráz, můžete sedět v mikině,“ říká hráč, který se Zenitem vyhrál v roce 2008 Pohár UEFA.

Můj dům, můj hrad

Ruské kluby jsou o hodně silnější v domácím prostředí. „Na své půdě si hodně věří,“ upozorňuje Radek Šírl. „Je to o psychice. Když mají den, dokáží doma porazit kohokoliv. Petrohrad to ukázal nedávno proti Minsku. Venku prohrál 0:4 a přesto dokázal postoupit, protože doma je rozdrtil 8:1,“ chválí svého bývalého zaměstnavatele.

Sešívaní nechtěli nic podcenit, proto do Petrohradu odletěli s dvoudenním předstihem. „Budeme mít více času na přípravu,“ vysvětluje trenér Jindřich Trpišovský. „Sled zápasů jde rychle za sebou a tento model se nám v praxi už několikrát osvědčil. Všechno bude o jiném tempu i kvalitě, než jsme zvyklí z ligy,“ upozorňuje.

Napodobí jeho svěřenci úspěch Sparty?

Ron-Robert Zieler.
Co to bylo, pánové? Svět se směje Stuttgartu kvůli kuriózní vlastní brance