Po první půli, v níž rozhodčí neuznal domácím gól kvůli ofsajdu, nasměroval Břeclav k výhře Horčička. Tříbodový zisk zpečetil v nastavení střídající Nemec. „Soupeř byl velice nepříjemný. V prvním poločase jsme nevyužili nějaké příležitosti a rozhodčí neuznal gól. O přestávce jsme si říkali, že nás to nesmí rozhodit, že musíme pokračovat a být koncentrovaní. Na začátku druhého poločasu jsme se dostali do vedení, když se krásně trefil Horčička. Soupeře jsme potom nepustili do vyložené příležitosti, a ještě výhru pojistili. Vítězství si nesmírně cením, protože v pozici favorita se hraje těžce,“ hodnotil spokojený trenér Břeclavi Bohumil Smrček.

Domácí vstupovali do utkání bez svého kapitána a tvůrce hry Simandla, jemuž zranili kotník při faulu v předcházejícím zápase. Fotbalisté Blanska po sestupu z MSFL neprožívají povedenou sezonu, a spravit chuť si chtěli na samotném jihu Moravy.

Oba týmy od úvodních minut nabídly 160 přítomným divákům zajímavou podívanou. V první příležitosti se ocitli hosté, když Kratochvíl nacentroval míč na hlavu Závodného, jehož výborným zákrokem vychytal jednadvacetiletý brankář Břeclavi Junas. Na druhé straně Musil o rok mladšího brankáře Záleského překonal, ovšem na brankové čáře vykopl míč Bokůvka.

Musilův ofsajd

Otevřít skóre ve prospěch Blanska mohl také nejstarší muž na hřišti, jednačtyřicetiletý Martin Šmerda sice pronikl do šestnáctky, ale poté z dobré pozice přestřelil.

Tři minuty před koncem první půli domácí vsítili gól, ale zakončující Musil, jenž doklepl do brány střílenou přihrávku Ulehly, stál v ofsajdu, a gól tak nebyl uznán. „V prvním poločase jsme si vytvořili větší šance, které jsme bohužel neproměnili, domácí si taky vypracovali nějaké příležitosti. Bylo to utkání o jednom gólu, který rozhodne,“ komentoval trenér Blanska Martin Maša.

Kýžené trefy se dočkali domácí. Musilovo kvalitní zakončení ze šestnáctky sice v 53. minutě ještě kvalitnějším zákrokem vytěsnil pohotový Záleský, míč se odrazil na dobíhajícího Horčičku, který skákavý balon usměrnil přesně do šibenice. „Nechtěl bych být v jeho pozici, byla to hodně ošemetná situace, ale zvládl to výborně,“ kvitoval Horčičkovo zakončení Smrček.

Břeclavští měli ve zbytku zápasu více ze hry, naděje hostujícího týmu na bod živil výborný Záleský. Poradil si proti dobře mířené hlavičce Musila nebo Nemcově střele po standardce z pětadvaceti metrů.

Hosté si větší šanci na srovnání nevytvořili, v šestnáctce Břeclavi přesto bylo rušno kvůli menší strkanici v nastavení. Její aktéři Junas s Trtílkem obdrželi žlutou kartu.

Domácí si ještě v závěru vylepšili skóre, když při jedné z posledních akcí celého duelu překonal brankáře hostí aktivní Nemec.

Břeclav bodovala pošesté v řadě, Blansko naopak zůstává nebezpečně blízko sestupovým pozicím.

Břeclav – Blansko 2:0 (0:0)

Branky: 53. Horčička, 90+2 Nemec. Rozhodčí: Vejtasa – Hovorka, Lenfeld. ŽK: Junas, Ulehla – Trtílek. Diváci: 160.

VÁCLAV PETRŮ