Českému fotbalu po nucené rezignaci Miroslava Pelty skončilo období bezvládí. Oddechl jste si?

Neměli jsme předsedu, ale už tady v historii taky bylo, že volba napoprvé nedopadla, ať už šlo o Pavla Mokrého, nebo Míru Peltu. Od prosince máme nově zvoleného předsedu, staronové složení výkonného výboru, kde jsou taky nová jména. Záleží, jak si to sedne. Doufejme, že to je krok správným směrem a fotbal se zase posouvá.

Proč Morava upřednostnila Martina Malíka před jeho sokem Petrem Fouskem?

Z těch dvou byl pro nás přijatelnější Martin Malík. Jeho předchůdci Ivan Hašek či Míra Pelta pocházeli z fotbalového prostředí, Martin hráčskou historii nemá, ale to nemusí být na škodu. Může prospět, že není zatížený minulostí a spojením s někým.

Martin Malík
Nový předseda Malík: Fotbal si prošel sebereflexí

Co český fotbal potřebuje, aby se posunul vzhůru?

Všeobecně se tlačí na finance, fotbal potřebuje víc peněz, ale taky se jedná o práci. Chorvatsko či Srbsko jej podporují daleko míň a daří se jim vychovávat talenty. Není všechno jenom o penězích, hráči musejí chtít něco dokázat, pracovat na sobě. Malého žáčka je potřeba správně vést, nastupují kvalitní trenéři, k fotbalu patří zázemí. Jenže mladý kluk může mít super podmínky a výsledek nebude, jestli si jen zkusí zahrát fotbal a nechce víc.

Dolehla na český fotbal kauza kolem zatčení už bývalého předsedy Pelty za ovlivňování státních dotací?

Zasáhlo to hodně fotbal i Českou unii sportu. Bylo nastavené financování od okresů a krajů, v první polovině loňského roku měly přijít peníze a najednou chyběly, došly v závěru minulého podzimu. Sport si s tím dokázal poradit, ale kdyby to trvalo dál, některé složky fotbalu či sportu by nepřežily.

Takže se situace uklidnila na poslední chvíli?

Na jižní Moravě jsme to přežili. S penězi je to vždycky snazší, přišla těžká doba, ale buďme rádi, že ji máme za sebou. Doufejme, že se nastaví způsob financování, abychom věděli, že v první polovině roku dorazí peníze k jednotlivým složkám fotbalu i České unie sportu a lze s nimi pracovat. Aby věděly, kdy a kolik dostanou, na základě toho si udělají rozpočet, a podle něho se budou řídit.

Jaký máte vztah s místopředsedou asociace za Čechy Romanem Berbrem, jehož řada osobností označuje za škůdce fotbalu?

Ne že bych si s ním často telefonoval a vídal se na kávě, pracuje v Čechách, já na Moravě. Vídáme se na výkonných výborech, akcích národního týmu a máme bezproblémový vztah, co se týká fotbalu. Další věci neřeším.

Berbr často kritizuje Moravu, usiluje také o zrušení dvoukomorového systému. Vnímáte tlak z jeho strany?

Pořád máme dvoukomorový systém a jsem přesvědčený, že zůstane zachovaný. Od rozpadu federace v roce 1993 je tady nastavený systém, který jede. Volíme si svého místopředsedu na Moravě, Češi mají svého Romana Berbra, víc se v tom nepitvám. Jsou to dvě komory, které si žijí svým životem.

Zástupci světové i evropské fotbalové asociace po neúspěšné první volbě předsedy požadovali změnu stanov, kdy se v případném čtvrtém kole zvolí prostou většinou delegátů, aby nedocházelo k patu mezi moravskou a českou komorou. Delegáti změnu stanov neodsouhlasili a vlivný ukrajinský místopředseda UEFA Grigorij Surkis pohrozil normalizační komisi, která jeho slovy vyřízne dvoukomorový „nádor“. Máte obavu, že k tomu dojde?

Morava změnu odmítla. Můžou být nějaké snahy, něco se děje, ale uvidíme. Musel by přijít zásah s vysvětlením, v čem porušujeme stanovy vůči FIFA. Historicky se stalo, že se Pelta zvolil až napodruhé, Mokrý napotřetí a nikomu to nevadilo. Demokracie je i to, že není zvolený předseda.

Hokejový souboj dvou brněnských univerzit.
Studenti Masarykovy univerzity a Univerzity obrany se utkají v bitvě o Štatl

Před volbou se bývalý předseda Pelta obul do místopředsedy za Moravu Zdeňka Zlámala. Jak to vnímali moravští delegáti?

Myslím si, že Morava měla jasno a nenechala se ovlivnit ani rozhodit. Dávno předtím měla jasno, že chce zvolit za předsedu Martina Malíka a toho jsme zvolili. Pak si Morava vybrala své zástupce, místopředsedu, předsedu řídicí komise, dva členy za okresy a kraje.

Takže Morava vystupuje jednotně?

Jsou to samozřejmě volby, některé regiony a kluby podporovaly různé kandidáty. Společně obě komory v Čechách i na Moravě volí předsedu, toho většinově zvolily. Jsem rád, že co se týká jednotlivých pozic ve výkonném výboru, byla jižní Morava jednotná. Domluvili jsme se a táhli za jeden provaz.

V tomto roce uplyne čtyřicet let od zisku jediného mistrovského titulu v historii Zbrojovky Brno. Připojí se k oslavám Jihomoravský krajský fotbalový svaz?

Primárně je to záležitost klubu, pokud nás osloví, rádi se na nich jakoukoli měrou budeme spolupodílet. Titul byl obrovský úspěch, navíc mělo Brno nejlepšího fotbalistu roku Karla Kroupu. Ani nevěřím, že to je čtyřicet roků.

Pamatujete si zisk titulu?

Jasně, byl jsem mezi čtyřiceti tisíci fanoušky na posledním kole s Duklou. Na její straně Nehoda, Gajdůšek, Štambacher, na druhé Jarůšek, Kroupa, Dvořák, Václavíček, Kopenec. Bylo by hezké na to navázat.

Dočká se Brno dalšího titulu?

Byl bych rád, abychom tady měli klub, který hraje o nejvyšší příčky v lize, o titul, má krásný nový stadion, na který přijde plno lidí. Myslím, že by to nakoplo i mladé kluky, kteří začínají, vzbudilo zájem o fotbal. Jižní Morava je správné místo pro sport.

Jaké vrcholy čekají krajský svaz v tomto roce?

Mládežnické výběry startovali na Moravia-Danubia Cupu, letos nás čeká na Slovensku za účasti Maďarů, Chorvatů, Srbů. Jde o zajímavou konfrontaci kategorie do patnácti let. Třináctiletí jedou v květnu na turnaj do Bělehradu, pro čtrnáctileté chystají klání Maďaři v první polovině roku a začne taky kvalifikace na další ročník Regions’ Cupu, kde se utkávají regionální amatérské dospělé výběry. Druhý rok pokračujeme také s Krajskou fotbalovou akademií pro kluky od třinácti do patnácti let. To je cesta správným směrem.

Konstantin Bazeljuk nastřílel v ruské reprezentaci do 21 let šest branek v osmi duelech.
Zbrojovka líčí na ruského střelce Bazeljuka z CSKA Moskva, hrál i Ligu mistrů