Na Městském stadionu v Ostravě se v pátek úspěšně představila česká reprezentace. Domácí Vítkovice ale měly o čtyři dny později se svým protivníkem překvapivě mnohem víc práce. Přestože od páté minuty vedly. „Branku jsme dostali brzy, ale zvládli jsme to, nepoložili jsme se z toho," oddechl si asistent hrajícího trenéra Ivana Dvořáka Michal Škrabko.

V břeclavském týmu se znovu ukázalo, jak důležitý jsou pro mužstvo kreativní schopnosti Brazilce Lucase. Ve třinácté minutě připravil snadnou branku Martinu Levaiovi, po půlhodině byl faulován v šestnáctce, a kapitán Pavel Simandl se z puntíku mýlí málokdy. „Výkon asi nebyl podle představ, ale často se říká, že když hrajete špatně, tak pořád jsou nejdůležitější body. A ty máme všechny, takže jsem naprosto spokojený," řekl Tomáš Pohorelli, který ocenil i výkon soupeře. „Když vezmu Třebíč, Líšeň i některé další, tak Břeclav byla z nich jasně nejlepší," uvedl.

Za příznivého stavu se Městský sportovní klub posunul na čtrnáctou příčku právě před Líšeň a Třebíč. Jenže stačilo jedno nešťastné trefení do ruky, a bodů bylo rázem míň. V tlaku pak Jihomoravané přestáli břevno, jenže nakonec je srazil do kolen a zpátky a na dno tabulky opravnou přesnou hlavičkou útočník Marián Kovařík. „Nebudu spekulovat, zda to penalta měla být nebo neměla. Domácí nás v tu chvíli už tlačili, ale sudí je tímto rozhodnutím dostal na koně," upozornil na klíčový okamžik duelu Škrabko.

I když Vítkovice vypadaly z pokusu dobýt podzimní třetiligový trůn nervózně, nakonec se o skóre dostaly před další ambiciózní moravský celek – Prostějov. Třetí Uničov už má na oba favority ztrátu šesti bodů. Na jaře tak půjde o postupový souboj mezi těmito celky.

Břeclav bude mít zcela opačné starosti. Hlavně kvůli tomu, že nedokáže uhájit náskok. „Nestalo se nám to poprvé. Vedli jsme s Prostějovem, s Vyškovem, se Zlínem B dokonce 3:0, prostě to naše mladé mužstvo neumí zvládat. Tento závěr to jen potvrdil," dodal po posledním duelu břeclavský asistent.

Třetí nejvyšší soutěž má nyní přestávku až do 20.března. Jaro rozjedou Břeclavané na trávníku Hlučína.

Vítkovice – Břeclav 3:2

Poločas: 1:2.

Branky: 5. Musiol, 74. Musiol (pen.), 89. Kovařík – 13. Levai, 30. Simandl (pen.).

Žluté karty: 29. Coufal, 52. Hruzík, 89. Kovařík – 33. Fojtík, 66. Simandl.

Střely na branku: 6–4, střely mimo: 7–3.

Rohové kopy: 8–3. Ofsajdy: 2–2.

Fauly: 14–14.

Vítkovice: Ognyanov – Cverna, Coufal, Korneta (82. Lubovský), Dvořák – Hruzík, Wojnar, Mišinský, Taraba (78. Uher) – Musiol, Kovařík.

MSK Břeclav: Kunický – Wallisch, Svoboda, Dvořák, Fojtík – Košut – Levai, Sycha (88. Bílek), Simandl, Lucas – Silveira.