Je libo malý kvíz? Tak tedy. Znění hádanky o největší překvapení letošního šampionátu ve fotbale je následující.

Název té země znamená v českém překladu Bohaté pobřeží.

Po střetu s ní odcházeli se sklopenou hlavou hráči Uruguaye i Itálie.

V bráně stojí a se spoluhráči se raduje Keylor Navas.

A hráči i trenéři působící v břeclavském okrese při vyslovení toho státu uznale kývají hlavou.

Damas y caballeros, dámy a pánové, Kostarika. „Dokonce bych jim přál i titul. Buď jim, Mexiku nebo Holandsku," říká bývalý trenér Velkých Pavlovic Luděk Šefránek.

Břeclavský deník oslovil několik fotbalových osobností působících v regionu na různých postech. Vzácně se shodují na tom, že v jejich očích patří Kostarika k nejpříjemnějším překvapením světového šampionátu. „Daří se jim, ale i dalším jihoamerickým týmům. Přemýšlím, čím to je. Možná prostředím, na které si na rozdíl od jiných nemusely zvykat," zamýšlí se exligový útočník a hrušecký rodák Vladimír Malár.

Otazník nad Francií

A Šefránek ho doplňuje: „Vždycky jsme sledovali hlavně Brazílii, Argentinu nebo Uruguay, teď je to něco jiného."

Souhlas. Do popředí se atraktivní hrou tlačí rovněž Mexiko nebo Kolumbie, které se daří i bez elitního kanonýra Falcaa. „Vidíme je jen jednou za čtyři roky, ale jsou opravdu výborní," podotýká Šefránek.

„Tentokrát postoupili ti, od kterých jsem to nečekal. Kostarika patří mezi ně," přidává se také gólman Břeclavi Lukáš Prokop.

Kdo podle nich patří mezi favority celého turnaje? A kdo nakonec zvedne nad hlavu vytouženou trofej? „Můj tip na finále je Holandsko Německo," tvrdí kouč Rakvic Stanislav Suský.

Brankář Prokop se přiklání k jiné variantě. Šanci vystoupat na vrchol vidí u galských kohoutů. „Byl jsem na Francii hodně zvědavý kvůli tomu, jaký propadák zažila před čtyřmi lety. Myslím, že letos by se mohla dostat hodně daleko. Podobně na tom bude Německo," vypráví opora třetiligové Břeclavi.

Malár zase věří v dlouhou cestu domácí Brazílie. „Tu jsem tipoval na začátku turnaje, teď už jim však moc nevěřím. Myslím si, že by si to zasloužili i Holanďané, kteří toho pro světový fotbal udělali velmi mnoho. Navíc je mi blízká jejich mentalita, s níž se staví k životu a řešení problémů," rozpovídá se Šefránek.

A zklamání? Jednoznačná. „Itálie, Anglie a Španělsko," vyjmenoval stratég Rakvic Suský brzy vyřazené celky s nejvyššími ambicemi.

„Pro mě je to Španělsko, kterému jsem hodně důvěřoval a favorizoval jej," míní Malár.

Špatné vysvědčení si vysloužili rovněž Italové za zpackaný duel s Uruguayí. Výtky se dočkali zejména za nevhodný přístup a spoléhání na remízu.

Standardní situace

Trenéři i hráči potvrzují, že zápasy pro ně kromě zábavy znamenají zdroj inspirace. Sledují taktiku, rozestavení… „A standardní situace, kterých je opravdu hodně. Pokusíme se něco převzít, nejde o nic až tak složitého. Vždy je to o herní inteligenci a kopací technice jednotlivých hráčů," líčí Suský.

To Prokop má složitější situaci. Jako brankáře ho logicky zajímá chování a styly jeho kolegů. V televizi ovšem vidí pouze konečný zákrok. „Více je patrné až při opakovaných záběrech. Pro mě je lepší sledovat gólmany na živo," nechává se slyšet Prokop.

Inspirací pro něj může být například již zmíněný kostarický strážce Navas.

Tři zápasy.

Jeden inkasovaný gól.

Za takovou bilanci by se břeclavský brankář jistě nezlobil. A vedení klubu či jeho fanoušci jakbysmet. Jen se domluvit s obránci…