Moravský Krumlov je celek s nejvyšším podílem bodů získaných venku. Zatímco ze hřišť soupeřů přivezl už dvanáct bodů, doma jich bral pouhých pět. V krajském přeboru není tým, který hraje venku lépe. „Vyhovuje nám hra na brejky. Máme Paťu Bognera, který vyniká spíš v protiútocích než ve hře do plných,“ vysvětluje trenér Moravského Krumlova Milan Kleibl.

Nejlepší střelec soutěže Bogner zaznamenal osm ze svých dvanácti gólů právě venku. „I doma už se snažíme přizpůsobit hru spíš na brejky a hrát ze zajištěné obrany. Měli jsme v domácích zápasech těžké soupeře, doplatili jsme na neproměňování šancí,“ tvrdí Kleibl.

Francis Koné.
Útočník Koné ze Zbrojovky získal cenu fair play FIFA

Stejný problém trápí fotbalisty Mikulova, jenže v opačném gardu. Venku jsou totiž téměř bezzubí, vstřelili jen tři branky a získali jediný bod. Jenže v domácím prostředí je to zcela jiná písnička – osmnáct bodů je katapultuje na celkové čtvrté místo v C skupině I. B třídy. „Venku jsme bázlivější, máme strach. Vychází z toho i nízký počet gólů, protože málo střílíme, všechno chceme dokombinovat,“ objasňuje mikulovský kouč Milan Volf.

Družstvu z města pod pálavskými vrchy mizerná venkovní bilance v konečném účtování výrazně škodí. Na první místo v tabulce totiž ztrácí jen tři body. „Je nám jasné, že pokud chceme jít výš, musíme vozit i body ze hřišť soupeřů. Pokud nezačneme, na postup myslet nemůžeme. Bilance je zkreslená i výměnou pořadatelství jednoho utkání, které jsme měli doma navíc. V tabulce pravdy máme minus dva, to není optimální. Pokud přijde řeč na postup, rozhodně se mu nebudeme bránit,“ doplňuje mikulovský trenér.

Kde berou body

Týmy s nejvyšším procentem získaných bodů na hřištích soupeřů:

70,6 % – Moravský Krumlov (krajský přebor, doma 5 bodů / venku 12)
67 % – Dubňany (I. A třída, skupina B, 6/12)
64 % – Medlánky (I. B třída, skupina A, 5/9)
60 % – Krumvíř (I. A třída, skupina B, 10/15)
Týmy s nejvyšším procentem získaných bodů v domácím prostředí:
100 % – Břeclav B (I. B třída, skupina C, doma 10 bodů / venku 0)
94,7 % – Mikulov (I. B třída, skupina C, 18/1)
92,3 % – Vojkovice (krajský přebor, 12/1), Velké Pavlovice (I. A třída, skupina B, 12/1)

Pozn.: Jedná se pouze o týmy, které nasbíraly aspoň deset bodů.

Sokol Lanžhot (v bílých dresech). Ilustrační foto.
Lanžhot doma jasně přehrál brněnskou Spartu a dál vévodí krajskému přeboru