Sezonu jste zakončili se ziskem pouhých třiceti bodů. V lepším případě skončíte druzí od konce. S výsledky tak asi nemůže panovat spokojenost…

Všechno se odvíjelo od toho, kolik týmů bude sestupovat. Soutěž se ale vyvíjela tak, že už bylo posledních sedm osm kol jasno, že se zachráníme. Sezonu jsme tak mohli dohrát v klidu, i když jsme samozřejmě chtěli uhrát lepší výsledky. Když se na to podívám zpětně, mohli jsme mít o osm až dvanáct bodů více, tudíž bychom byli v klidu už mnohem dříve. A také pohled na tabulku a celkový dojem ze sezony by byl mnohem lepší, kdybychom skončili v klidném středu tabulky. Zápasy byly rozehrané slušně, ovšem nedokázali jsme je dotáhnout do konce.

Hodně jste také musel točit s hráči i jednotlivými pos­ty.

Už v zimní přípravě jsme měli spoustu zraněných, Brazilci přiletěli později, než bylo dohodnuté. Paděra odjel na dva týdny na mistrovství světa ve futsalu, Dvořák zase musel na operaci s nohou. Prakticky až ve druhé polovině jara se nám dala zdravotně dohromady většina kádru. Přece jen, výkony ve druhé polovině sezony už byly o maličko lepší. Na druhou stranu se alespoň dávala příležitost mladým břeclavským odchovancům a dorostencům, testovalo se, jestli by do budoucna na třetí ligu mohli mít. A mnozí z nich nás přesvědčili nebo minimálně zaujali.

Když to vezmeme postupně. Jak hodnotíte výkony obou vašich brankářů?

Jasnou jedničkou byl Lukáš Prokop, který v nás v mnoha zápasech podržel. Už se u něj nevyskytovaly takové chyby, které by nás stály body. V závěru sezony, kde už o nic nešlo, dostal šanci i Dominik Kunický. Ačkoliv dostal v obou zápasech po třech brankách, odchytal je celkem slušně, na to že to byla jeho premiéra ve třetí lize. Kromě toho chytal pravidelně i za naše béčko.

Spokojenost nemůže být s obranou, která byla druhá nejpropustnější v soutěži. Podepsalo se na tom i časté střídání hráčů?

Skládání defenzivy hodně ovlivnila zranění. Nakonec se ale čtveřice vyprofilovala. Na jedné straně Dobšíček, na druhé Hloch nebo Košut. Na stoperech v ideálním případě Klusák se Zezulou. Téměř celé jaro byl zraněný Dvořák, pak zase Klusák, na konci ještě Dobšíček. Nikdo z obránců vlastně neodehrál kompletní jaro. Pilířem defenzivy byl jednoznačně Tadeáš Zezula, který si plnil své úkoly v obraně a k tomu dokázal dát občas ještě i gól.

Ke středu zálohy asi nebudete mít moc co vytknout. Ale ty křídla…

Oba dva naši střední záložníci Simandl a Paděra jsou ve třetí lize top hráči. Výhrady mám k práci krajních záložníků. Jurčík, Carvalho nebo Fojtík si nedokázali podržet stabilní výkonnost. Jeden zápas hráli nadprůměrně, v dalším vyhořeli. I proto jsem je na jaře celkem spravedlivě protočil.

Útočníci jsou pak kapitola sama o sobě…

To je pro mě největší zklamání. Aby měli útočníci tolik šancí, kolik si vypracovali, a dali z toho tak málo branek, to nejde. Horváth je třeba brejkový hráč, ale když jde sám na gólmana desetkrát a dá jen jeden gól, není to dobrá vizitka. Náš nejlepší útočník měl ze čtrnácti zápasů jen tři branky. To je špatně. Pořád se to točilo, hledala se ideální dvojice, která by si sedla. Přitom kolikrát stačilo, abychom dali jednu branku a vyhráli bychom nebo brali alespoň bod.

A stále platí to, že se áčko MSK přihlásí do třetí ligy?

Ano, áčko jsme pátého června opět přihlásili do třetí ligy.

Jenže to už bude třetiligová sezona bez vás. Chtěl jste u týmu pokračovat i v příští sezoně?

Ano, měl jsem v Břeclavi smlouvu ještě na rok. Ale v úterý se sešli akcionáři a vedení klubu, kteří nás s panem Snopkem odvolali. Jméno svého nástupce u prvního týmu neznám.

Už jste určitě stihl připravovat i nový ročník?

Ano, trénovat se má začít už prvního července. Liga začíná v polovině srpna, určitě tam budeme hrát minimálně jedno utkání českého poháru. Do toho jsou domluvená přípravná utkání. Opět přijede áčko Znojma, bratislavská Rača nebo Dunajská Lužná, která postoupila do druhé slovenské ligy.

CO JEŠTĚ ZAZNĚLO:

Protože rozhovor vznikal ještě předtím, než bylo trenérovi oznámeno, že u týmu končí, došlo i na vize do budoucna. Ty mohou, ale nemusí být, pod novým koučem naplněné.

Devadesát procent áčka jsou hráči MSK, většina z nich je pod smlouvami. Ty končí snad jen dvěma z nich. Hostování skončilo Fojtíkovi a Zezulovi, tam se určitě jedná o jejich prodloužení a záleží na vedení klubu, jestli to dotáhnou. Od zimy jsme dohodnutí, že se hostování Kunického, Tetura a Klusáka změní v přestupy. Že by měl někdo zájem o naše hráče z druhé ligy, to zatím netuším. Příprava jim totiž začne nejdříve za dva týdny.

Oba Brazilci v Břeclavi zůstanou ještě minimálně půl roku, letenky mají na listopad. Dvacetiletý Carvalho střídal dobré výkony s těmi horšími, zvládl hrát i za béčko. Devatenáctiletý Silveira patřil v útoku béčka ke stálicím, díky výkonům z konce sezony si řekl o místo v áčku a nakonec dal ve třetí lize i gól. Oba jsou hráči Břeclavi a nic klub nestojí.

Do letní přípravy áčka přejdou všichni vycházející fotbalisté z devatenáctky, to je pět šest hráčů, a uvidí se během přípravných zápasů, jak a jestli se chytí. Bojovat o místo budou ještě s dalšími čtyřmi hráči na zkoušku. Když nebudou rovnou v áčku, určitě dostanou prostor v béčku. Klub jde totiž právě cestou vlastníc hráčů a nikde není řečeno, že mladí nemůžou následovat Kunického, Košuta nebo Tetura, kteří letos do třetí ligy opravdu nahlédli.