Většinou se vyplácí snažit se až do samého konce. Toto přísloví se před pár dny vyplatilo fotbalistům Nikolčic. Druhý tým loňské sezony okresního přeboru přišel sice už pár kol před koncem o šanci na první místo na úkor Křepic, přesto se snažil dál a uhájil bez problémů alespoň druhé místo. Z něj pak dostal šanci na mimořádný postup do I.B třídy. Ten přijal a vůbec poprvé v historii si nikolčický Družstevník zahraje krajskou soutěž.

Došlo i na ně

Na konci sezony tak slavili fotbalisté Nikolčic na ukončené jen vcelku úspěšnou sezonu, ve které uhráli padesát bodů a prohráli jen osm utkání z šestadvaceti. Na třetí Charvátskou jim to bohatě stačilo. Na vítězné Křepice, se kterými prohráli oba vzájemné duely, ztratili sedm bodů. „Ještě čtrnáct dnů dozadu jsme o mimořádném postupu vůbec nevěděli. Ale tušili jsme. Šeptalo se o Bořeticích, nakonec se odhlásil ještě Bořitov a pro nás ty nejdůležitější – Cvrčovice. Místo nich jsme dostali nabídku na postup. Takže se vyplatilo, když jsme klukům připomínali, ať hrají v sezoně naplno až do konce. Ze druhého místa jsme cítili šanci," potvrdil předseda nikolčického klubu Pavel Všianský s tím, že kauci za mimořádný postup sice ještě neplatili, ta je ale nemine.

I.B třída, skupina C – úvodní kolo 15. a 16. srpna 2015
- Vacenovice – Žarošice
- Hroznová Lhota – Tvrdonice
- Hlohovec – Křepice
- Kněždub – Podivín
- Lovčice – Hovorany
- Nikolčice – Velká nad Veličkou
- Milotice – Krumvíř

Přestože tým Nikolčic tvoří z velké části mladí hráči, odchovanci klubu, většina z nich už má zkušenosti z vyšších soutěží. Buď z dorosteneckých nebo i dospělých krajských soutěží. V kádru tak velké změny nebudou, čeká jej ale doplnění. „Jaro jsme dohráli prakticky s dvanácti místními hráči, takže kádr chceme o tři až čtyři hráče doplnit. Na tom už pomalu pracujeme s novým trenérem, kterým bude Josef Foltýn. Naposledy trénoval mládež v Břeclavi, má ale za sebou úspěchy v mládežnických akademiích Šardic a Hodonína," představil nového kouč oddílový předseda. Foltýn se má týmu ujmout příští týden.

Ten je rád, že nemusí řešit odchody hráčů, mnozí z nikolčických fotbalistů totiž dostali nabídky z krajských soutěží. Teď nemají důvod odcházet, naopak chtějí být u historického úspěchu klubu, který hrál s jednoletou přestávkou okresní přebor už deset let. Z toho poslední čtyři roky hrál na špici.

Oporou týmu v okresním přeboru byl brankář Jaroslav Otáhal, který ještě před rokem chytával v Bořeticích I.A třídu. A také útočník Radovan Abudayyeh, s osmnácti brankami nejlepší sniper okresního přeboru Břeclavska. „Ještě bych vypíchl záložníky Adama Čapku a Patrika Nasadila. Tito hráči tvořili osu našeho týmu," vyzdvihl opory Družstevníku Všianský.

Pohárový test

První ostrý test připadne Nikolčicím na středu 29. července, kdy se tým utká v 1. předkole jihomoravského krajského poháru od 17:30 hodin doma s Podolím (I.B). Mistrovská sezona pak týmu začne v polovině srpna.

O největší derby Nikolčičtí nepřijdou, táhnout bude opět zápas se sousedními Křepicemi. Jinak se ale v malé obci s osmi stovkami obyvatel těší na nové soupeře. „Doufali jsme spíše v zařazení do brněnsko-znojemské skupiny první B třídy, přece jen to máme do Brna kousek a byla by dle mého osobního pohledu i lehčí. Ale protože s námi cestují autobusem i fanoušci, těšíme se i tak na delší výjezdy třeba do Velké nad Veličkou, ať poznáme i jiné obce a jiné stadiony. Ty v okrese už známe nazpaměť," směje se předseda Družstevníku.

Půlka tabulky

A co ambice nováčka I.B třídy? Jsou střízlivé a můžou znít jako klišé. „Pokud by byli všichni fotbalisté zdraví, rozhodně bychom nechtěli hrát na dně a bojovat o udržení. To by byla ostuda. Polovina tabulky by se nám líbila. Věřím, že hráči na to kvalitu i zkušenosti mají, týmy ze spodku první B třídy mají s těmi nejlepšími v okresním přeboru srovnatelnou úroveň," přemýšlí Všianský.

Toho teď čeká kromě shánění posil do týmu i navýšení klubového rozpočtu. „Z peněz od sponzorů pokryjeme třeba hostování ale obec je základní pilíř úspěchu, zaplatí nám náklady na vodu, elektriku a údržbu sportovního areálu. A věřím, že nás podpoří i nyní, když budeme hrát vyšší soutěž. Přeci jen, podle našich odhadů budeme potřebovat nafouknout rozpočet o takových dvacet procent," dodal.