„Pořád je co zlepšovat, jinak bych už u týmu neměl co dělat," směje se trenér Sokola Bohdan Ryšavý, který se s týmem dohodl na spolupráci i po Novém roce.

„I když jsem mohl trénovat výš, vybral jsem si Novosedly a začal tu dlouhodobou práci. Vedení mi vychází vstříc, věří mi. Hráči chodí v hojném počtu na tréninky, baví je to, a pak ta práce musí bavit i mne," říká spokojeně osmatřicetile­tý kouč.

Jeho celek se ještě loni pohyboval ve spodních patrech tabulky, letos je ale nejpříjemnějším překvapením krajského přeboru.

„Největší pokrok jsme udělali v disciplíně na hřišti. Hráči pochopili, že jim to půjde lépe, když se začnou soustředit jen na svůj výkon na hřišti. Stejně jsme ale občas byli za zbytečné debaty potrestaní," přemýšlí Ryšavý.

Ten týmu naordinoval i změnu herního stylu. Loni měly Novosedly problém střílet branky, což dokazovalo jen 19 tref . Letos jich stihli dát Novosedelští hned třicet.

„Začali jsme hrát na dva hrotové útočníky, kteří měli formu. Na úspěchu se ale podílel celý kolektiv, neměli jsme žádného vyloženého střelce, prosazovali se i záložníci," těšilo mladého trenéra.

Ten nebude muset v zimě řešit žádné odchody hráčů. Většina fotbalistů má v kolonce mateřský oddíl uvedené Novosedly, a ti, kdo tam ještě obec na pomezí Břeclavska a Znojemska nemají, ty vedení oddílu v zimě vyřeší.

„Máme dost široký kádr, budeme hrát s tím, co máme. Zapojíme do přípravy další dva dorostence Němce a Spodného. Budeme doufat, že nám nikoho nezlanaří z vyšší soutěže,"má jednoduchou volbu Ryšavý.

Jak říká, i novosedelské béčko, které okupuje přední příčky okresního přeboru, je totiž plné hráčů, které může využít.

„Trénujeme společně s béčkem, ve kterém často hrají dobří fotbalisté, kteří nemají přes týden možnost tolik trénovat. Jinak jsou kvalitativně třeba stejně dobří. Já vím, že po nich v případě potřeby mohu sáhnout. A hráči z áčka béčku samozřejmě pomáhají, někdy i víc, než bych chtěl. Všichni by totiž chtěli hrát i dvakrát týdně. Pak jsou unavení," směje se bývalý kouč Židenic nebo Bystrce.

Novosedly se pokusí na jaře favority na postup do divize potrápit. „Každý chce vyhrávat, mě nevyjímaje. O postupu se sice nebavíme, což ale neznamená, že bychom kraj nechtěli vyhrát," dodal Ryšavý.

Jeho svěřenci se sejdou na trávníku opět až 15. ledna. To jim začne zimní příprava, třikrát týdně absolvují tréninky, o víkendu přátelské zápasy a nevynechají ani tradiční únorové soustředění v Rajnochovicích.

SOKOL NOVOSEDLY

Po podzimu: 3.

Doma: 3. Novosedly 6–1–1 21:11 19 bodů

Venku: 6. Novosedly 3–1–3 9:13 10 bodů

Nejvyšší vítězství: Novosedly – Rajhrad 5:1

Nejvyšší porážka: Mutěnice -Novosedly 6:1

Střelci: 5 – Svízela, Štyks, 4 – Němeček, Mucala, 3 – Matušík, 2 – Šebesta, 1 – Knee, Vaněk, Janůfka, Křivánek

Nejlepší hráč v podzimní části: záložník Petr Matušík (dostal se i do All Stars týmu podzimu v krajské lize)