Proč jste se vlastně rozhodl kandidovat na post klubového prezidenta?

S malými přestávkami jsem od svých pěti let členem FC Pálava Mikulov a na místním fotbalovém hřišti jsem vyrostl. S klubem mě tedy pojí silné pouto. Není žádným tajemstvím, že se mikulovská kopaná v posledních letech nenacházela v nejlepší kondici, a když byla možnost vstoupit do klubového vedení, rozhodl jsem se jí využít. Myslím si, že ti, co zde vyrostli, by se měli v budoucnu o klub i postarat.

Jaké má Mikulov zázemí a chystáte v letošním roce nějaké investice, opravy nebo brigády?

Musím přiznat, že i přestože jsme klubem malým, máme pro naši sportovní činnost velmi dobré podmínky. Fotbalový areál nabízí hřiště s umělým i přírodním povrchem a hlavní budova má vše, co je pro sport potřeba. Chybí snad jen prostor k regeneraci. Co se týče investic, rádi bychom. Vše je ale otázka financí a ty nám teď chybí nejvíce. Formou brigád alespoň opravujeme boční části tribuny.

Kolik má fotbalový klub nyní členů a jaké je jejich rozložení?

Nyní máme sto dvacet pět členů. Sto deset z nich se jako hráči pravidelně zúčastňují mistrovských utkání. Těch nejmenších ve věku od pěti do deseti let máme dvacet devět. Starších a mladších žáků je dohromady třicet a dorostenců šestnáct. Třicet pět členů čítají naše seniorské týmy. Zbylí členové jsou trenéři, vedoucí mužstev a nejvěrnější fanoušci, kteří nám pomáhají nejen při pořádání mistrovských utkání a turnajů nebo jako brigádníci.

Zaměřme se na děti a mládež, která mikulovský fotbal zdobí. Kolik kvalifikovaných trenérů se malým nadějím věnuje?

Dětí a mládežníků máme aktuálně sedmdesát pět. Pálava Mikulov může nabídnout dětem sedm licencovaných trenérů. Víme, že to není mnoho, ale najít trenéra s licencí, který by byl ochotný ve svém volném čase pracovat zdarma desítky hodin měsíčně, je velmi náročné. Snažíme se proto postupně zapojovat i tatínky.

Jaké jsou vize nového vedení?, Kam až byste se chtěli dostat?

Musíme být soudní a pochopit, že velký fotbal patří do velkých měst. Vzhledem k finanční náročnosti kvalitních fotbalistů z širokého okolí musíme jít cestou vlastní výchovy. Je to běh na dlouhou trať, ale pokud budeme trpěliví a budeme pracovat koncepčně, myslím si, že se můžeme vrátit tam, kde jsme byli. Před lety se zde hrál krajský přebor a tahle soutěž by Mikulovu slušela.

Cítíte před začátkem jarní části I.B třídy nervozitu?

Nervozitu určitě nepociťujeme. Po zimní přípravě není důvod. Právě naopak, jsme natěšení.

Jak tipujete vaše první jarní utkání na hřišti Zbýšova?

Papírově bychom měli na hřišti Zbýšova bodovat. Předpoklady se ale ne vždy shodují s realitou. Na půdu soupeře pojedeme po dlouhé zimní přestávce s respektem.

Získal tým v zimě nějaké posily?

Posily jsme nezískali a ani jsme žádné nehledali. Pokud to bude jen trochu možné, chceme hrát s vlastními odchovanci. Mužstvo až na pár odchodů (například brankář Létal - pozn. red.), zůstalo stejné jako na podzim.

Brousíte si zuby na postup?

Rádi bychom postoupili, určitě se o to pokusíme. Musíme být ale soudní, jedenáctibodová ztráta na kvalitní Zastávku je velká.

Cítíte k nějakému týmu ve vaší soutěži nějakou rivalitu?

Vzhledem k tomu, že jsme byli nalosováni do znojemské skupiny, a ne břeclavské, necítíme k žádnému týmu nijakou zvláštní rivalitu. nemáme derby.

Jak jste spokojený s návštěvami na domácích utkáních?

Jen z poloviny. Rádi bychom v ochozech přivítali více diváků. Tohle ale souvisí s nabízeným produktem. Pokud budeme předvádět atraktivní, útočný fotbal, věříme, že si příznivci kopané cestu na stadion najdou.

Co podpora města?

Sponzorské příspěvky jsou alfou a omegou naší existence. Naším největším a nejvěrnějším partnerem je právě město. Bez jeho finanční podpory by mikulovský fotbal zanikl. Věrné nám jsou ale i další společnosti nebo jednotlivci a za to jim patří dík. Všechny naše partnery můžete najít na webových stránkách klubu.

Co vás na vaší práci těší?

Těší mne to, jak pracuje nový výkonný výbor. I přes krátkou dobu, co jsme ve vedení, si troufám říci, že se nám podařilo hodně věcí změnit, a přál bych si, aby to tak i pokračovalo. Jako trenéra mě samozřejmě těší práce s mládeží, která má smysl. Největší radost mám tehdy, když mi některý z trenérů přípravek sdělí, že se v klubu registrovalo další dítě.

MARTIN DANEŠ
JITKA SOBOTKOVÁ