Novým trenérem dorostenců MSK U19 se stal Jiří Pecha, který naposledy působil v mládežnických týmech brněnské Zbrojovky. Sympatický trenér Maléř v těchto dnech ještě dokončuje stěhování, našel si ale chvilku i na rozhovor pro Břeclavská deník.

Jak dlouho jste v Břeclavi působil?

Devatenáctku MSK jsem převzal začátkem července a pracoval jsem s ní tři a půl měsíce.

Jak se Vám celek U19 jevil při příchodu a co se za toho čtvrt roku změnilo?

V kabině jsem našel tým, který neměl šťávu. Možná to bylo i množstvím předcházejících porážek. Hráči si nevěřili, absolvovali tréninky i zápasy bez viditelných emocí. Podařilo se vytvořit partu, která jde na hřiště s odhodláním vyhrát, ne pouze zápas odehrát.

Jak se vám spolupracovalo s vedením klubu a s dalšími trenéry?

Velmi dobře. Zejména se šéftrenérem Milanem Valachovičem jsem si dobře rozuměl, oba máme na fotbal stejné názory. V Břeclavi jsem pracoval v klidném prostředí, nebyl jsem pod takovým tlakem, na který jsem byl zvyklý z Brna. I když jsem denně dojížděl z Brna, na tréninky jsem se těšil, práce mě bavila.

Co očekáváte od nového angažmá v Příbrami?

Je to nová výzva. Vím, že nás nečeká nic lehkého, zjistili jsme to už po pár tréninkových dnech. Družstvo je psychicky nalomené, je třeba ho zvednout. Výkonnostně na první ligu určitě má.

Budete dělat asistenta trenéru Petru Čuhelovi. To tu již v minulosti bylo…

S Petrem jsme dříve spolu hrávali, později jsme spolupracovali jako trenéři. Byli jsme spolu u zpětného postupu Zbrojovky do první ligy. Jsem rád, že si na mě vzpomněl a přizval mě znovu ke spolupráci.

Jak práce asistenta obvykle vypadá?

Vede rozcvičky, stará se o organizační věci, dělá tréninkové programy, asistuje při vedení tréninků, při zápasech sleduje hráče a hru. Je ve větším klidu než hlavní trenér, předkládá mu k posouzení své názory, poznatky ze zápasu.

S jakými pocity z Břeclavi odcházíte?

Moc se mi tu líbilo, bylo to fajnové období. V kabině devatenáctky již není mrtvo, hráči si užívají i legraci. Vidí, že od sebe mohou čekat dobré výkony. Přeji si, aby se družstvu dařilo i dál, budu jeho výsledky pozorně sledovat v tisku a na webu MSK.

CO NA TO MSK BŘECLAV?
„Nastoupili jsme na cestu budování mládežnických družstev s novými trenéry. Podařilo se to lidsky i sportovně, devatenáctka i sedmnáctka si vedou v soutěžích výrazně lépe, než tomu bylo v minulosti. A jednou z klíčových postav v tomto dění byl i Petr Maléř. Vrcholem trenérské práce je dostat se do první ligy, proto toto řemeslo dělají. Petr lákavou nabídku z Příbrami přijal a my jsme mu nebránili."

Milan Valachovič, sportovní manažer MSK Břeclav

CO NA TO V BOŘETICÍCH?
Trenér Petr Maléř byl kromě práce u mládeže v Břeclavi i hlavním koučem fotbalistů Bořetic v I.A třídě. I ve vinařské obci musí narychlo řešit, kdo nově usedne na lavičku Celticu. Dnes odjede k mistrovskému utkání do Slavkova s týmem zelenobílých bývalý trenér Bořetic Stanislav Hřiba. Výbor klubu ale bude vybírat stabilního kouče ze tří kandidátů. Jejich jména ale zatím v klubu zveřejnit nechtějí.