Účastník MSFL o své jednoznačné a zcela zasloužené výhře rozhodl třemi brankami v první půli. Svěřenci kouče Luďka Zlámali to ale z soupeři z vyšší soutěže značně ulehčili. Nejprve si dal domácí zadák Hynek Maršálek vlastní gól, následně neproměnil Jan Trčka pokutový kop. Do kolen srazili bojácný hodonínský tým slepené branky výtečně hrajícího Dominika Šilingra, který v závěru úvodní části zvyšoval již na 3:0.

Slovácký celek se snažil zápas alespoň zdramatizovat. Na gól Levčíka sice odpověděl Petr Šturma, ale poslední slovo měl Tomáš Pospiš. Břeclav tak splnila v sobotu dopoledne roli favorita a po jasném vítězství si zajistila postup do druhého kola. Hodonín se naopak s pohárem loučí.

„Z Hodonína jsme měli obavy. Soupeř hrál doma, na lavičce má Luďka Zlámala, se kterými jsme v Břeclavi tři roky spolupracovali. Velkou motivací bylo také Slovácko.

Zápas rozhodly dva slepené góly v závěru první půle a neproměněná penalta za stavu 1:0," uvedl hostující trenér Milan Valachovič.

S jeho slovy souhlasil i domácí kouč. „Bylo to o psychice hráčů. Kluci měli hlavy dole, mezi koleny. Utkání ovlivnil vlastní gól i neproměněná penalta. Rychlé góly ihned po sobě zlomí i zkušenější mančafty než jsme my," řekl hodonínský lodivod Luděk Zlámal.

Jeho tým živil naději na postup pouze chvíli. Ve 12. minutě si totiž centr Šilingera nešťastně srazil do vlastní branky pravý obránce Hynek Maršálek.

Druhá pohroma přišla o deset minut později. Sudí Tomanec posoudil střet hostujícího stopera Krejčího s pronikajícím Jiřím Maršálkem jako nedovolený. Míč si na bílý puntík postavil nováček Trčka. Posila z Tvrdonic ovšem poslala míč z jedenácti metrů vedle levé tyče Prokopovy svatyně.

Břeclav byla po většinu utkání aktivnější a nebezpečnější. Šanci Sasína na poslední chvíli uhasil Benešovský, trestný kop Simandla se otřel o tyč.

Penalty se v první půli dožadovali i Břeclavští. Po souboji Spaziera s Pospišem uvnitř pokutového území RSM se však pokutový kop nepískal. „Z mého pohledu to byla jasná penalta," řekl Valachovič.

Jeho asistent Libor Snopek musel za kritiku sudího dokonce na tribunu. „Musíme se s tím naučit vyrovnávat," zůstal nad věcí Valachovič.

Hosty uklidnili až dvě branky krajního záložníka Šilingera. Jednadvacetiletý šikula nejprve střelou o tyč zvýšil na 3:0 a následně po úniku Pospiše přidal třetí gól Břeclavi.

Hosté mohli v úvodní části vstřelit i více branek, ale únik Šilingera zmařil Petráš, hlavička Cupáka skončila na břevně a dorážku Ekeneho odvrátila obrana RSM na roh.

„Mrzí mě velké množství neproměněných šancí. Měli jsme dát více gólů. Koncovku musíme zlepšit. Za dva týdny začíná nová sezona a v MSFL narazíme na kvalitnější týmy než je Hodonín. Pokud chceme pomýšlet na body, musíme šance proměňovat," uvědomuje si Valachovič.

Po přestávce tempo hry opadlo. Třetiligista kontroloval hru a vyrážel do rychlých protiútoků. Po jednom z nich zvyšoval Levčík už na 4:0.

„Na tuto hru se připravujeme. Kolmice do otevřené obrany. Tam nám to vyšlo," radoval se břeclavský kouč.

Hodonín se v prvním kole Poháru České pošty prosadil pouze jednou. Průnik Jiřího Maršálka zakončil dorážející Petr Šturma.

To však bylo ze strany domácího týmu vše. S chutí hrající Břeclav mohla v závěru přidat další branky, ale z několika slibných příležitostí už dala pouze jeden gól. V 84. minutě upravil Pospiš na konečných 5:1.

„Byl to hodně těžký zápas. Ze začátku jsme měli ze soupeře obavy. Naprosto zbytečně jsme hráli moc opatrně. Za rozhodnutého stavu už se s tím nedalo nic dělat. Břeclav má zkušený tým, náskok už si v klidu pohlídala," řekl Zlámal.

Toho v derby zklamali především zkušení hráči. „Fotbal se ubírá jiným směrem než někteří předvedli. Je potřeba, aby si to uvědomili a začali hrát fotbal jiným způsobem. Toto bylo na mě moc silné kafe," prohlásil Zlámal, který naopak za přístup pochválil hlavně nováčky v sestavě RSM. „Noví kluci se chtějí udržet v kádru, dostat se do základu. I když to měli obrovsky těžké, tak bojovali, snažili se a jezdili, co to šlo. Každý si píše vysvědčení sám," pronesl Zlámal.

Oba trenéři měli o víkendu k dispozici většinu opor. „Z devadesáti procent to byla základní sestava, se kterou počítáme pro podzimní duely," přiznal Valachovič.

Vedení MSK ještě pracuje na příchodu jednoho útočníka „Potřebujeme někoho k Sasínovi. Jinak bychom měli mít kádr vyřešený. Máme širokou lavičku. Vždyť na tribuně seděli Ruben Uche a Srb Dušan Markovič," připomněl trenér Břeclavi.

Nigerijec Uche přichází do Břeclavi na hostování z druholigového Zlína, bratr ligového útočníka jde na přestup z Bělehradu.

RSM Hodonín – MSK Břeclav 1:5 (0:3)

Branky: 61. Petr Šturma – 43. a 45. Dominik Šilinger, 12. Hynek Maršálek vlastní gól, 54. Patrik Levčík, 84. Tomáš Pospiš.

Rozhodčí: Tomanec – Drozdy, Dohnálek (Šimon)

Žlutá karta: Štěpanovský (Hodonín)

Diváci: 150

Hodonín: Petráš – H. Maršálek, Spazier, Benešovský, Mírovský – J. Maršálek, Štěpanovský (46. Stráník), Trčka, Salajka (78. Jankůj) – Šmahaj (63. Drápal) – Šturma.

Břeclav: Prokop – Král, Cupák, Krejčí, Dobšíček – Šilinger, Ekene (71. Kleiber), Simandl, Levčík (75. De Carvalho) – Sasín (80. Žáček), Pospiš.