Před sezonou jste říkal, že nechcete skončit hůře než dvanáctí, po podzimní sezoně jste čtvrtí. Co říkáte na vaše umístění?

Je to obrovský úspěch. Když jsem v létě přišel do Břeclavi, zaslechl jsem, že předtím někteří uvažovali o tom, že klub půjde do krajského přeboru. Panovala tehdy hodně depresivní nálada. Dali jsme si za cíl restartovat a postupně stabilizovat tým. Mám z toho obrovskou radost, že se nám s realizačním týmem nakonec podařilo vybojovat v podzimní části sezony čtvrtou pozici, přičemž na tu dvanáctou máme náskok sedmnácti bodů.

Jaké byly hlavní příčiny úspěchu?

Domnívám se, že se nám podařilo rychle sestavit tým hráčů, kteří se zápas od zápasu zlepšovali. Dobře jsme vstoupili do sezony, když jsme v prvním kole vyřadili v poháru Vyškov. Ovšem ze začátku jsme pořad střídali dobré zápasy s těmi horšími. Postupně se mužstvo začalo stabilizovat. Pro kluky byl nejlepší motivací do budoucí práce úspěch v podobě bodů.

Co vás konkrétně nejvíce překvapilo?

Když jsem přišel do týmu, byl jsem dost nešťastný. Tým byl hrozně demotivovaný. Stres a tíseň se dala v té době krájet. Kluci ani neuměli vítězný pokřik. Říkal jsem si, že nesmíme propadnout a musíme to vzít jako výzvu. Krůček po krůčku jsme pracovali na herní pohodě. Jasně jsme si řekli, co chceme hrát, přičemž jsme si nedávali velké cíle. Do zápasů jsme chodili s tím, že chceme odejít se vztyčenou hlavou. Zároveň kluci tvrdě trénovali. Měli jsme trénink čtyřikrát týdně, přičemž musím poděkovat klukům za přístup. Dávali si do těla. A postupně na nich byl vidět obrovský pokrok.

Můžete být konkrétnější?

Například Petr Musil hrál na jaře v krajském přeboru za Spartu Brno, kde dal všehovšudy dvě branky. Lidi ho zatracovali, že nemá na to hrát v divizi. On jim na to krásně odpověděl. (Musil nasázel v šestnácti zápasech jedenáct branek, pozn.red.) O Lucasovi Carvalhovi se říkalo, že je to jen hračička, co nedává góly. On ale zjednodušil hru a dával pěkné branky. U mnoha kluků byl vidět patrný velký pokrok.

Bylo mládí hráčů výhodou, nebo spíše překážkou?

Mladí kluci potřebují svižný čin. Měli obrovskou motivaci dokázat, že nepatří do krajského přeboru, což se jim povedlo. Na druhou stranu ale na věku zas tolik nezáleží, stačí se podívat na Jágra, jak se mu daří. Někteří mladí jako Musil a Smejkal podávali každý zápas stabilní výkony. Vždy je to spíše o jednotlivcích, než o jejich věku. Naši kluci několikrát předvedli vyspělý taktický výkon. Dnes hrají osmnáctiletí nebo dvacetiletí kluci i nejvyšší soutěže.

V čem vidíte rezervy týmu?

Chceme ještě více utužit vztahy v klubu. Proto jsme minulý týden připravili trénink, při němž se kluci z A týmu připravovali se staršími žáky. Bylo to hezké. Trenéři i hráči si to pochvalovali. Budeme v tom pokračovat. Chceme dbát na to, aby kluci správně posilovali s váhou vlastního těla, což je podle mě dost důležitou složkou přípravy. Fotbal není jen o technice, je to i o správném posilování s váhou vlastního těla. Proto věřím, že se nám povede zprovoznit regenerační linku na stadionu. Zaměřím se ale taky na mentální stránku kluků. Tým dělají především hráči, kteří jsou schopni obětovat se pro celek.

Plánujete nějaké hráčské změny do jarní části sezony?

To není úplně otázka na mě. Ale chceme stabilizovat klub a hrát s vlastními hráči. Především s těmi, kteří prokázali, že chtějí dobře reprezentovat a udělají pro to všechno. Rádi bychom do týmu zapracovali talentované hráče z dorostu. Devátého ledna začínáme zimní přípravu. Máme domluveno osm přípravných utkání.

Jaké budou cíle v jarní části sezony?

Chceme se udržet v popředí tabulky, kam jsme se dostali, a potrápit favority. Zároveň doufáme, že kluci budou předvádět maximální možné výkony.

Jedním z problémů podzimní části sezony byl malý zájem diváků. Budete chtít i na tomto zapracovat?

Zaslechl jsem, že je tady z dřívějška něco shnilého v tomto směru. To nejde změnit ze dne na den, ale postupnými krůčky. Zaslechl jsem, že lidi více sledují MSK na sociálních sítích. Zájem o fotbal tedy nějaký je, na nás je, abychom podávali dobré výkony a přilákali diváky na tribuny. Klub plánuje na jaře připravit pro fanoušky překvapení a pomocí různých akcí podpořit návštěvnost. Když budujete dům, chcete mít i dobré sousedské vztahy. Rádi bychom více diváků přesvědčili o tom, že na břeclavský fotbal se vyplatí chodit.

Jak se vám osobně líbí v Břeclavi?

Přiznám se, že po prvním týdnu jsem měl z tohoto angažmá velké obavy. V létě jsme měli velmi málo času na stabilizaci klubu. Velký dík patří asistentům Jiřímu Švecovi a Štefanu Víšovi, kteří znali prostředí v Břeclavi, a pomohli mi zorientovat se. Největší dík ale patří jednateli klubu Tomáši Mrázovi, který měl na starosti jak sportovní, tak hospodářskou stránku. Zvláště po té peněžní stránce se muselo řešit dost hříchů z dřívějška. Musíme ještě dohnat nějaké resty, ale jdeme správným směrem.

VÁCLAV PETRŮ