V polovině ledna se poprvé sešli k tréninku fotbalisté třetiligového celku MSK Břeclav. Po nepovedeném podzimu přezimovalo mužstvo na třinácté příčce a na jaře jej čekají boje o záchranu. O to pečlivěji bude muset vybírat trenérské duo Valachovič-Snopek hráče pro doplnění týmu. A že mají z čeho. Na prvním tréninku se jim hlásilo 23 fotbalistů, a to byli ještě další omluvení.

Už na podzim hlavní trenér MSK naznačil, že většinu kádru si hodlá ponechat i pro jarní část. A tak se i stalo. Na umělé trávě jste na prvním tréninku mohli sledovat brankáře Lukáše Prokopa a Davida Mrkvicu, obránce Tomáše Benetku, Miroslava Krále, Jakuba Šenka nebo záložníky Pavla Simandla s Davidem Cupákem. Nechyběl pak ani hrotový útočník Radek Sasín.

Kostra týmu tedy opravdu zůstala, nahradit budou muset trenéři hlavně dvě až tři místa v základní jedenáctce. Sám od sebe se totiž rozhodl z Břeclavi obránce Patrik Levčík, jeho bývalý spoluhráč z obrany MSK Jan Krejčí je pak na zkoušce v druholigovém Třinci.

„Patrika jsme chtěli v zimě koupit z Velkých Pavlovic, bohužel se rozhodl jinak. Honza Krejčí dostal dva týdny, aby se v Třinci ukázal. Pokud nezaujme, vrátí se k nám," komentoval první ztráty Milan Valachovič. Třetí volnou pozicí je pak místo pravého záložníka. To uvolnil Dominik Šilinger, který našel v Rakousku práci a bude tam hrát i fotbal.

O další volná místa se popere patnáctka nových hráčů. Až na výjimky jde opět o mladé hráče, tentokrát převládají záložníci a útočníci. Jak by ne, MSK byl na podzim nejslabším celkem, co se produktivity týče. Tu by mohli zlepšit například odchovanci brněnské Zbrojovky Pavel Lapeš nebo Ondřej Paděra, na hrotu hrávali i brněnský Ondřej Přichystal nebo Adam Fiala, kanonýr Rajhradu.

V MSK to zkusí kromě čtveřice bývalých dorostenců i dva navrátilci. Jiří Nevídal hrál divizi v Hodoníně, Radim Diviš pak čtvrtou ligu na Slovensku.

Do tréninku se ještě nemohl zapojit ani Brazilec Lucas Carvalho, který na podzim neuspěl na zkoušce ve Frýdku-Místku. Devatenáctiletý Brazilec je zatím doma, čeká na vyřízení pracovního víza. Turistické mu totiž na podzim loňského roku vypršelo. Trenéři s ním ovšem počítají.

Všechny hráče uvidí trenéři v akci při devíti přípravných utkáních, hned šest jich bude v domácích podmínkách. Kromě celků z nejbližšího okolí z nižších soutěží se MSK představí i proti druholigovému Zlínu, Frýdku a změří síly i s prvoligovým Znojmem. První zúžení kádru plánují trenéři na konec ledna, tedy po dvou týdnech tréninku.

Cíl jara je u řeky Dyje jasný. „Chci mít alespoň třicet bodů, to znamená uhrát jich na jaře minimálně čtrnáct, abychom byli relativně v klidu a vyhnuli se sestupovým starostem," dodává Valachovič.

Zimní odchody:

Patrik Levčík - neznámo
Jan Krejčí – zkouška v Třinci (v případě neúspěchu návrat do Břeclavi)
Dominik Šilinger - Rakousko

Hráči na zkoušku:

Pavel Lapeš (útočník, Kroměříž)
Ondřej Paděra (záložník, Svitavy)
Ondřej Přichystal (útočník, Bystrc)
Adam Fiala (útočník, Rajhrad)
Radim Diviš (univerzál, Gabčíkovo)
Jiří Nevídal (útočník, Hodonín)
Matěj Klein (útočník, Vráble)
Samo Brunovský (útočník, Sl.Bratislava B)
Filip Kučera (útočník, Spartak Stráže)
Roman Pafkovič (obránce, MSK U19)
Pavel Jurčík (útočník, MSK U19)
Jakub Sasínek (záložník, MSK U19)
Matěj Wallisch (univerzál, MSK U19)
Tomáš Smolka (univerzál, Slovensko)
- dva Nigerijci
- dva Kamerunci

Rozpis přípravných zápasů A-týmu – zima 2014

18. 1. 11:00 FC Zbrojovka Brno junioři (doma)
25. 1. 11:00 Mutěnice (doma)
1. 2. 11:00 Slovan Bratislava B (venku)
8. 2. 17:00 Zlín A (venku)
12. 2. 17:00 Frýdek-Místek (doma)
15. 2. 11:00 1. SC Znojmo (doma)
22. 2. 11:00 Rosice (doma)
1. 3. 11:00 Skalica (venku)
8. 3. 11:00 Tasovice (doma)