Polévka pho

Budeme potřebovat:

  • 1 kg hovězí kližky
  • 1 kg morkových kostí
  • 150 g zázvoru
  • 2-3 ks kardamomu
  • 4-5 ks badyánu
  • 2 celé skořice
  • 1-2 velké cibule
  • 1 citronová tráva
  • na dokončení:
    • rýžové nudle – široké, ploché
    • jarní cibulka
    • mungo klíčky
    • chilli papričky
    • omáčka sriracha
    • čerstvý koriandr (nešetřit)
    • limeta
    • tenké plátky syrové hovězí svíčkové nebo roštěné, případně maso z polévky
    • rybí omáčka
Asijská pikantní rýže s pečeným bokem
Kousek Asie. Pikantní rýže s pečeným bokem nadchne snadnou přípravou

Postup:

1. Připravte si velký hrnec a dejte v něm vařit vodu. Když vaří, vložte do ní maso i kosti. Vařte asi 10 minut, dokud se na povrchu neobjeví pěna.

2. Odstavte hrnec z plotny a slijte přes cedník. Vodu vylijte, maso opláchněte, ať je čisté. Omyjte i hrnec. Naplňte ho studenou vodou, do ní vložte maso i kosti a pomalu přiveďte k varu.

3. Mezitím připravte zázvor a cibuli. Ani jednu surovinu neloupejte, jen překrojte napůl. Zahřejte suchou pánev a opečte cibuli i zázvor ze všech stran, nešetřete je, pořádně dotmava.

4. Cibuli, zázvor, kardamom (zvláštní velké koření, které seženete ve vietnamských obchodech), badyán, skořici a citronovou trávu dejte do hrnce k masu. Osolte. Přikryjte a vařte dál. Občas odkryjte a sesbírejte z hladiny pěnu a další případné nečistoty.

5. Maso odeberte asi po 2 až 3 hodinách vaření. Nechejte ho bokem a nakrájejte na tenké plátky. Kosti vařte ještě další hodinu.

Butter Chicken
Hledáte oběd, který si všichni zamilují? Vyzkoušejte butter chicken

6. Uvařte si nudle, připravte maso, nasekejte koriandr, chilli papričky, jarní cibulku. Do misek si připravte, na co máte chuť. Zalijte vřelou polévkou. Pokud použijete tenké plátky syrového hovězího, tak se vřelou polévkou krásně tepelně upraví.

7. Dochuťte rybí omáčkou, chilli omáčkou, limetou.

Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.