Jak si doma udělat lahodný vaječný likér? Oblíbený je zejména v období Vánoc.

„Vždycky dělám dospěláckou i dětskou verzi, protože žloutky jsou v tomto receptu tepelně upravené a díky tomu se ho nebojím nikomu nabídnout. Navíc je i krásně jemný, krémový, voní po vanilce… no lepší jsem neměla,“ říká ke svému receptu na vaječný koňak známá foodblogerka Markéta Chovancová. 

Recept na vaječný koňak podle Markéty v troubě

Budete potřebovat:

  • 350 ml smetany ke šlehání (31%)

  • 1 plechovka kondenzované mléko tradiční (397 g)

  • 5 žloutků

  • 1 vanilkový lusk

  • rum podle chuti

Videorecept na vaječný likér najdete na instagramu Markéty v troubě. 

Vaječný likérVaječný likérZdroj: se svolením Markéty v troubě

Postup:

  • Malý hrnec dejte na sporák a vlejte do něj trochu vody (cca 3 cm ode dna).

  • Na hrnec postavte nerezovou mísu. Do té které dejte smetanu, kondenzované mléko, žloutky a vyškrábnutá semínka z vanilky včetně prázdného lusku.

  • Plotýnku zapněte naplno a neustále metličkou svižně promíchávejte směs v misce. Teploměrem měřte teplotu směsi za neustálého míchání, jakmile dosáhne 85 stupňů Celsia, ihned sundejte misku mimo sporák a nechte lehce zchládnout.

Markétin tip: „Verzi bez alkoholu mám nejradši já, proto si jí vždy odleju trochu bokem :-) Je to verze pro řidiče i děti, žloutky jsou tepelně upraveny. Tak ochutnejte a pak přidávejte rum podle chuti.“

  • Pro alkoholickou verzi nyní přidejte rum. „Obecně, čím dáte lepší rum, tím bude lepší celý likér, za mě aspoň Republicu, ale nechám na vás, zda zvolíte tuzemák nebo nějaký fajnový kubánský,“ radí Markéta Chovancová.

Můžete vyzkoušet také videorecept podle Pana Cuketky:

Zdroj: Youtube