Nejčastěji tuto kombinaci doplňuje červená barva, přestože tradiční barvou adventu je fialová – červená se u nás rozšířila zejména díky protestantským církvím. „Osobně jsem ale přesvědčená o tom, že stejně jako nám, i našim předkům se výrazná červená prostě líbila – je to barva tepla a lásky,“ říká floristka Markéta Keclíková.

Hned, jak začala epidemie koronaviru, vrhla jsem se na Netflix a zcela náhodně si pustila Grace a Frankie. Hodně mi to pomohlo v náladě, vzpomíná Iva Janžurová.
Poselství hvězd. Janžurová, Matásek či Preissová napsali emotivní dopisy lidem

Budete potřebovat:

  • slaměný korpus, ideálně o velikosti 30 cm (počítejte s tím, že s chvojím nabude o zhruba 6 cm v průměru)
  • chvojí jedlové či smrkové, túje, zimostráz či jiný neopadavý keř
  • vázací drát zelený
  • zápichy pod svíčky, 4 ks
  • adventní svíčky, 4 ks
  • stuhu, asi 1 cm širokou
  • přírodní dekorace všeho druhu – šišky, šípky, větvičky s lišejníkem, lístky cesmíny, skořice, badyán, ozdoby z březové kůry, sušený pomeranč a jablko
  • slaměné ozdoby, dodávající věnci staročeský nádech
  • perníčky, sušené švestky

Postup (fotografie najdete v naší galerii)

1. Nastříhejte chvojí na 10 cm dlouhé větévky. Pokud chcete věnec střapatější, pak můžete nechat větvičky delší. Budete potřebovat pěkné, na konci rozdvojené či roztrojené i větvičky krátké. Z větve lze kromě střední tvrdé části využít vše.

2. Zespodu slaměného korpusu (tam, kde je věnec zploštělý) připevněte vázací drát – protáhněte ho vespod umělého provázku, kterým je svázán věnec, konec drátku zapíchněte zpět do věnce, aby vám nepoškrábal stůl. Drátek na cívce držte v ruce směrem k tělu.

3. Chvojí přikládejte proti směru hodinových ručiček – a to od vnější strany, kde použijete delší větvičky, směrem k vnitřku korpusu. Pokud máte řadu větviček vedle sebe plnou, drátek vytáhněte zpod věnce opět směrem k sobě a přidávejte další řadu větviček, která tu předchozí bude zhruba v jedné třetině zespodu překrývat. Drát protahujte pevně mezi chvojím tak, aby nebyl ve výsledku příliš vidět. Když je celý věnec pokrytý, otočte ho a na spodní části opět „přišijte“ vázací drát. Konec zastrčte do korpusu.

4. Rozmístěte zápichy pod svíčky pravidelně křížem proti sobě.

5. Přidejte svíčky – jsou na věnci nejvýraznější. Dále přidávejte veškerý ozdobný materiál od největšího po nejdrobnější. Používejte tavnou pistoli a skobičky z drátu. Materiál by se měl na místech mezi svíčkami pravidelně opakovat alespoň v detailech – jen tak bude věnec vypadat pěkně vyváženě.

6. Sušené plody, šišky, skořici, ale také šípek můžete nastříkat sprejem na listy – díky olejové složce dostane sušina pěknou, výraznější barvu.

7. Nakonec můžete (ale nemusíte!) přidat mašličky – buď ke svíčkám, nebo k přízdobám mezi svíčkami. Klasickou mašličku uvážete jako tkaničku – dvě očka svážete k sobě a utáhnete je tak, aby zůstala stejně velká a uzel uprostřed byl pěkně utažený. Mašličky přilepte tavnou pistolí, případně přidrátkujte.

* Návod pochází z knihy Můj květinový ateliér Markéty Keclíkové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.