Zápas nakonec znovu ovládly emoce poté, co museli za zbytečné tvrdé zákroky předčasně do kabin hostující Martin Bartoš a Jakub Peslar. Přesto se zápas dohrál, Lvi inkasovali v dlouhém oslabení ještě sedmou branku a odjeli ze Slovácka s porážkou 3:7.

Zápas začal pro hostující celek výborně. Hned první střela na domácího gólmana Baruse skončila gólem. Martin Bartoš vybojoval puk v útočném v pásmu a překvapil ho střelou z velkého úhlu.

Nevyužité šance

Břeclavané potom drželi těsné vedení více než deset minut, ve kterých měli dobré příležitosti Jakub Novák, Martin Dufek nebo Peter Beneš. Barus sice vyrážel puky jen před sebe, nebylo však nikoho, kdo by je dostal za brankovou čáru.

„Dostali jsme brzy první gól, ale z mého pohledu to bylo jenom dobře. Filip si začal dávat víc pozor na všechny střely i nahození a pro Břeclav to bylo spíš kontraproduktivní, protože my jsme v ten moment začali hrát úplně jiný hokej," tvrdil hodonínský kouč Jiří Rech.

Břeclavské přesilovky se v zápase vůbec nedařily. Nakonec nevyšla ani jediná. Po té první nepovedené Hodonín poprvé udeřil. Prakticky ihned po vypršení Pešova trestu se trefil bekhendem Kříž a bylo srovnáno. Na konci úvodní třetiny šli Lvi do dvojnásobného oslabení a Šťastný tečovanou bombou od modré tři sekundy před sirénou zajistil Hodonínu vedení.

Jen 22 vteřin uběhlo z prostřední části a Zelenka tahal puk ze sítě potřetí. To si puk srovnal na hokejce Špok a střelou zápěstím zvýšil vedení domácích.

„Rozhodující byly každopádně přesilovky domácích, které dokázali domácí téměř bez výjimky využít. Za stavu 1:0 jsme měli několik výborných šancí, které neproměníme. Ty tutovky nás teď mrzí, protože Hodonín nám brzy odskočil, přesilovky má opravdu dobře secvičené a jejich hráči jsou hokejovější," přiznal trenér Břeclavi Michal Konečný.

Oproti první třetině, kdy se hrál oboustranně ofenzivní hokej, se hra v prostřední části hodně zpomalila a přitvrdila. A protože z břeclavské přesilovky nevzešla v polovině zápasu jediná střela, radovali se opět domácí. V hloubce útočného pásma zůstal zapomenutý Kuba, který dokončil kombinaci na jeden dotek střelou za záda Zelenky.

Břeclav se přece jen dočkala snížení, když Novákovu střelu od modré tečoval Ondřej Lechner, a ta prošla až za Baruse. Hodonínský gólman nic neviděl. A v sektoru hostů mohlo být ještě veseleji. To kdyby proměnil Papp v poslední minutě prosřední dvacetiminutovky svůj samostatný únik na Baruse. Ten jeho střelu dokázal vyrazit v leže svými betony.

Třetí třetina přinesla nejvíce branek. Ve 45. minutě vykřesal naději alespoň na remízu Jan Kurial, když dorazil puk, který Barus neudržel v lapačce. Hned o minutu později ale šance hostů zchladil hodonínský navrátilec Jurásek, který dokázal využít toho, že Lvi nedokázali včas odpálit puk ze svého obranného pásma.

Definitivně bylo o osudu zápasu rozhodnuto v 52. minutě, kdy přidal nejproduktivnější hráč minulého ročníku 2. ligy Zdeněk Jurásek šestou trefu Hodonína. Jen o chvíli později putoval pod sprchy předčasně Martin Bartoš, který vrazil silou na hrazení domácího Michala Kubu.

Klíčový moment

Mnohem větší emoce v hledišti ale vzbudil za rozhodnutého stavu zákrok Jakuba Peslara na domácího Matěje Charváta. Ten zůstal po nárazu v plné rychlosti ležet bezvládně uprostřed kluziště a jen díky včasnému zásahu spoluhráčů a zdravotníka mu byl vytažený zapadlý jazyk. Charvát opustil stadion na nosítkách a s otřesem mozku zamířil do nemocnice. Peslar dostal trest ve hře a utkání pro něj předčasně skončilo. Navíc ho čeká disciplinární řízení.

„Posledních pět minut, kdy byl stav 6:3, bylo podle mého až zbytečně moc vyhrocených. Podívám se určitě ještě na video, jestli to faul na Matěje byl, nebo ne, ale můj pocit v ten moment, a který mám i teď je ten, že to faul byl. Víc se k tomu nechci vyjadřovat," dodal Rech.

Poté, co rozezlené domácí fanoušky, kteří se vehementně dobývali na trestnou lavici i na střídačku hostí, uklidnila pořadatelská služba, se utkání přece jen dohrálo. Lvi inkasovali v dlouhém dvojnásobném oslabení ještě sedmou branku z hole Sajdla.

„Je mi samozřejmě líto toho, co se stalo Matějovi. Není to nic příjemného, něco podobného se nedávno stalo i našemu Kubovi Novákovi a rozhodčí soupeře ani nevyloučil. Tím neříkám, že trest pro Peslara nebyl přiměřený. Ale vím, jaké mám hráče v týmu. Kuba Peslar není žádný zákeřný hromotluk. Rozhodně ho neposílám na led s tím, aby někoho přizabili," uzavřel Konečný.

Lvi budou v dalším zápase v sobotu od 17 hodin čelit doma Nymburku.

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ

„Břeclavský klub se distancuje od zpráv, že v závěru utkání s Hodonínem bylo jejich záměrem zranit soupeřovy hráče. Co se stalo Matěji Charvátovi netěší nikoho. Věříme, že bude co nejdříve v pořádku. Naším cílem není v žádném případě likvidovat, chceme hrát hokej. Jsme si plně vědomí kvalit soupeře, který nás v zápase kvalitou předčil, a s kterými se nemůžeme, co do zkušenosti a kvalit hráčů, měřit."

Vedení břeclavského klubu

SHK Hodonín – HC LVI Břeclav 7:3 (2:1, 2:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 16. Kříž (Špok), 20. Šťastný (Peš, Jurásek), 21. Špok (Sajdl, Pokorný), 29. Kuba (Oško, Fiedler), 46. Jurásek (Peš, Stejskal), 52. Jurásek (Peš, Skočovský), 57. Sajdl (Kříž, Špok) – 2. Bartoš M., 30. Lechner (Novák Jiří, Bolfík), 45. Kurial (Novák Jiří)

Vyloučení: 7:7, navíc Medřický OT 10 minut – M.Bartoš 5+ do konce, Peslar trest ve hře Využití: 3:0

Diváků: 1536

Rozhodčí: Volf – Novotný, Šimčík

Poměr střel: 53:38 (16:22, 14:15, 8:16)

Sestavy:

SHK Hodonín: Barus – Máša, Oško, Skočovský, Pokorný ©, Svoboda, Šťastný, Popela – Charvát, Smetana, Kříž, Fiedler, Špok, Stejskal, Červenka, Medřický, Peš, Sajdl, Jurásek, Kuba, Kučera

HC LVI Břeclav: Zelenka – Dora ©, Směřička, Peslar, Dufek, Novák Jiří, Koukal – Papp, Novák Jakub, Jurča – Popolanský, Beneš, M.Bartoš – O. Bartoš, Bolfík, Lechner – Vlašic, Kurial, Zháňal