Správně. Ti dva přišli jako posily z Komety Brno a ihned se stali oporami defenzívy Lvů. V létě však zase zmizeli, aby posílili největší soupeře Břeclavi: Hodonín a Techniku Brno, letošní finalisty druhé ligy. Kamarádi, kteří pro Břeclavský deník vzpomínají na angažmá u řeky Dyje, se postaví proti sobě.

„Hrát proti bývalému klubu byla výzva. Spoluhráčům jsem za vítězství vypsal prémii. Jde o občerstvení do kabiny. Jestli myslím basu? Ano, něco v tom smyslu,“ říká s úsměvem Svoboda, jenž naráží na čtvrtfinálovou sérii z Břeclaví.

Ač oba na zápasy v dresu Lvů vzpomínají rádi, přesunů nelitují. Popravdě, těžko mohou po postupu do finále mluvit jinak. Pod tlakem je zejména Svoboda, který v Hodoníně prožil na přesuny bouřlivý ročník. Odešla spousta hokejistů, nahradili je jiní. O náročných fanoušcích ani nemluvě.

„Jestli budu za Drtiče vůbec hrát, jsem se dozvěděl až na konci srpna. Jsem rád, že jsem mohl zůstat. V Hodoníně je to fajn, diváci vytváří super kulisu. I když to bylo mnohdy těžké, tlak mi nevadí,“ vypráví jednadvacetile­tý zadák.

Nepříjemný soupeř

Stejně starý Vozdecký může na stovky až tisíce příznivců zapomenout. „Angažmá v Technice mi ale vyhovuje, jsem s ním spokojený i kvůli vysoké škole, kterou studuju v Brně,“ reaguje talentovaný bek.

Oba se shodují, že výsledky břeclavských Lvů v letošní sezoně je mile překvapily. „Hráli rychlý a nepříjemný hokej. Až na Miroslava Baruse jsou v týmu přitom samí mladí kluci,“ říká Vozdecký.

Svoboda se přidává. „Nebylo nic jednoduchého proti nim hrát. Navíc v play off se zápasy vyhrotily, do srandy to mělo daleko,“ tvrdí Svoboda.

Přesto…

Břeclavský gólman Jaroslav Chvátal by nejspíš mohl vyprávět, jaké hovory se mezi nimi uskutečnily. „Trošku jsme si psali, hecovali se. Ale nic velkého,“ pokračuje.

Kamarádi proti sobě

Nyní Svobodu čeká partie s dalším kamarádem. Vozdecký přijede s Technikou do Hodonína už v pátek. Cíl má jasný: pouze výhra, nic jiného neexistuje. „Ještě jsme spolu nemluvili, ale už se těším,“ vzkázal Vozdecký.

„Jestli budou těžším soupeřem než Jindřichův Hradec, si netroufám odhadnout. Vzájemně se známe, takže bychom měli vědět, co na ně platí. Pokud uspějeme, půjde o největší triumf v mé dosavadní kariéře,“ vypráví Svoboda o motivaci.

„Tu já mám obrovskou. V Hodoníně jsem chvíli působil, navíc je to derby. S Adamem se na ledě asi nepotkám, jsme obránci. Jsme sice dobří kamarádi, ale na ledě to nemůže být znát. Těším se, až se uvidíme,“ přitaká Vozdecký.

Kulišárnu na bývalého parťáka neplánuje. „Mluvil jsem zatím jen s Martinem Špokem (útočník Hodonína – pozn. red) a zjišťoval, jak to bude se vstupenkami. Rodina se chce samozřejmě přijet podívat,“ dodává Vozdecký.