Břeclav vstoupila do utkání šťastným gólem ze 4. minuty. Po nahrávce Karného a Pavla Pelána z hranice brankoviště vstřelil branku Tomáš Prachař.

V 8. minutě to nadějně vřelo kolem soupeřovy branky, lví útočníci však vyšli gólově naprázdno. V 11. minutě hrála Orlová přesilovou hru a plně ji využita. Petr Rozum přesně tečoval pěknou střelu svého kolegy Prokopa.

Toto vyrovnání hosty nakoplo a následně zasypali Němce několika slibnými střelami. Ve 13. minutě hráli svou první přesilovku také domácí, při které nejen kapitán Sedláček připravil pěknou akci.

V 16. minutě si slibnou šanci připravili také Pelán s Prachařem. Puk už skákal před brankovou čárou, avšak hostující gólman Šafránek úmyslně branku posunul.

Z následné přesilovky domácí mnoho šancí nevytěžili a Klimovič ani na třikrát z bezprostřední blízkosti gólmana hostí nepřekonal. Po faulu Čikla strávila Orlová poslední dvě minuty první třetiny s jedním mužem v poli navíc, na její hře to ale nebylo vůbec znát.

To přesilová hra ze začátku druhého dějství hostům vyšla. Po asistenci Duška vystřelil od modré čáry Mintěl, prostřelil vše co mu stálo v cestě včetně brankaře Němce a hosté vedli.

Následujících pět minut se Orli často usazovali v obraném pásmu Lvů, a ti se jen s těží dokázali osvobozovat. Ve 28. minutě se domácí fanoušci radovali s vyrovnávající branky Prachaře, sudí však tento gól pro dřívější posunutí brankové konstrukce neuznal.

V polovině druhé třetiny hráli domácí nejprve přesilovku pět na čtyř a po té dokonce pět na tři.

Avšak kromě dvou střel od obránců vždy příliš dlouho přemýšleli, jak naložit s pukem na svých hokejkách a trenér Prachař měl svým svěřencům na střídačce co malovat na hokejovou tabuli.

Dále se hra přelévala z jedné strany na druhou. V 38. minutě se přelila od obranné třetiny hostů a po střele Prachaře dokonce až za gólmana hostí, bohužel opět již po jejím úmyslném posunutí.

V závěru druhé třetiny při přesilové hře 5 na 4 zapomněli domácí na hříšníka hostí Prokopa vracejícího se z trestné lavice, který ujel sám na brankaře Němce a skóroval. Domácí stihli do přestávky ještě zareagovat, když po přihrávce Zapletala vstřelil od mantinelu branku Roman Hlouch.

V tomto zápase se stalo tradicí úmyslné posunování branky hostů a ani ve 4. minutě třetí třetiny tomu nebylo při šanci Nekvasila jinak.

Ten se však nakonec ve 45. minutě při signalizované početní výhodě po faulu na Čikla přece jen prosadil a bylo vyrovnáno. Od této chvíle převzala otěže zápasu do svých rukou Břeclav a v 50. minutě si krásně nahráli Sedláček s Mrázem a druhý jmenovaný otočil vývoj utkání – 4:3.

Za 10 sekund se fanoušci Břeclavi radovali znovu, když se skákavou střelou z poloviny kluziště za asistence Pelána a Procházky trefil Milan Gajda – 5:3. Hosté se snažili o korekci výsledku a v 54. minutě Němec nejdříve maskou, a poté lapačkou, kryl vážnou šanci Severomoravanů.

Ti se nakonec branky dočkali. V 56. minutě dostal puk těsně za brankovou čáru Petr Grygar a drama bylo na světě. O konečný tlak se ale Orlová sama připravila třemi zbytečnými fauly.

Břeclavi se tak povedl dokonalý obrat.

Konečně výhra za tři body. Podle mých představ byla třetí třetina, kde jsme hráli to, co jsme měli. První dvě třetiny nám chyběl důraz. Před třetí třetinou jsem důrazně zvýšil hlas v kabině, a pak už to vypadalo tak, jak to má být. Orlová byla k poražení a myslím, že jsme a zaslouženě zvítězili, hodnotil utkání domácí kouč Bohumil Prachař.

HC Břeclav – HC Orlová 5:4 (1:1, 1:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 4. Prachař (Pelán, Karný), 40. Hlouch (Zapletal), 46. Nekvasil (Sedláček), 50. Mráz (Sedláček), 50. Gajda (Procházka, Pelán) – 11. Rozum (Prokop, Stránský), 23. Mintěl (Dušek), 40. Prokop (Najdek), 56. Grygar

Vyloučení: 3:9
Využití: 1:2
Diváků: 400
Rozhodčí: Volf
Poměr střel: 43:31
Nejčastěji střílející hráč BV: Nekvasil 7, Prachař, Sedláček a Mráz po 5

Sestavy:

HC Břeclav: Němec - Procházka, Gajda, Bokroš, Strýček, Zapletal, Habrovec, Popela, Nedvěd - Prachař, Karný, Pelán – Mráz, Sedláček, Nekvasil - Čikl, Hlouch, Klimovič

HC Orlová: Šafránek - Urbánek, Mintěl, Grygar, Kraft, Dušek, Ovšák, Prokop, Potočný, Rozum, Hegegy, Vydra, Stránský, Studený, Valchař, Golab, Galgonek, Kotásek, Najdek, Sznapka

JANA VALIŠOVÁ