„Máme to, co jsme chtěli, pojedeme v neděli na pátý zápas do Brna, a tam se může stát cokoliv," tvrdil spokojený trenér Lvů Michal Konečný.

Hokejisté Břeclavi měli v pátek nůž na krku, a tak se začalo hodně opatrně. Provokace a fauly byly rázem ty tam a hokej se omezil na nahazování puků a boj u mantinelů. Brankáři na obou stranách ale zářili a bavili diváky svými zákroky.

Sudí v první třetině udělil jen tři tresty, dva na hostující straně a jeden na domácí. Obrovskou šanci dát Lvům vedení měl sváteční střelec Jiří Novák, který se z vlastního obranného pásma vydal středem hřiště na výlet a prokličkoval se až před Nováka. V cestě kotouče do brány ale stál dobře umístěný beton jeho jmenovce v brněnské bráně. A když ani Bolfík v posledních sekundách první části ztroskotal na Novákovi, odcházelo se do kabin za nerozhodného stavu 0:0.

Kouzlo brankářů trvalo přesně 21 minut a 16 sekund. To tečoval Martin Bartoš přízemní střelu Nováka od modré přesně mezi betony gólmana vysokoškoláků a rozjásal domácí tribuny. A když Petr Jurča ve 34. minutě prokličkoval mezi třemi obránci a zavěsil, nebylo na stadionu slyšet vlastního slova. Lvi najednou vyrovnané utkání ovládli, byli všude dřív a začali si věřit. To vycítili i lidé, kteří i za pomoci maskota nepřestávali fandit.

Ve třetí třetině už se utkání vrátilo do vyjetých kolejí předchozích duelů a sudí musel rozdat hned čtrnáct trestů. Přesto branky nepadaly, a to ani poté, co se Lvi dvakrát museli bránit dvojnásobné přesilovce vysokoškoláků. Zelenka prostě svou branku zamknul. Střelecká bezmoc a ubíhající čas se podepsaly i na předváděné hře.

Začaly téct nervy a diváci viděli po jednom trestu do konce na obou stranách i několik rozmíšek. Na břeclavské straně vyfasoval Dufek pětiminutový trest plus trest do konce zápasu za bodnutí špičkou hole. Pro nejproduktivnějšího obránce Lvů to byl druhý trest do konce utkání v play-off. Na druhé straně však zanedlouho předvedl stejný faul Habrovec, a i on putoval pod sprchy.

Břeclaváci měli i v oslabení několik dobrých příležitostí ke vstřelení třetí branky, ale Martina Bartoše vychytal Novák a ujíždějící Lukáš Bolfík byl Zapletalem faulovaný. Své trestné střílení provedl sice pěkně, ale branku netrefil.

Hosté to ještě zkusili s time-outem na konci zápasu a bez brankáře, ale domácím se dvakrát nepodařilo přes celé kluziště trefit prázdnou branku. Konečné skóre tak zůstalo 2:0 pro Břeclav a série se v neděli stěhuje do Brna. „Zelenka si neskutečně načasoval formu. To, co předvádí, no klobouk dolů," dodal Konečný na adresu svého brankáře.

V Brně už ale nebude hrát domácí Martin Dufek, kterého se trenér Konečný rozhodl sám potrestat stopkou za druhý trest do konce zápasu během vyřazovacích bojů. Na druhou stranu kapitána Techniky Habrovce také čeká jednozápasová stopka.

HC LVI Břeclav – VSK Technika Brno 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 22. M.Bartoš (Novák), 35. Jurča (Šaur, M.Bartoš)

Vyloučení: 8:9, navíc Dufek – Habrovec oba 5 a do konce za bodnutí špičkou hole, bez využití

Rozhodčí: Volf

Diváků: 550

Poměr střel 25:38

Stav série: 2:2 na zápasy

HC LVI Břeclav: Zelenka – Dora, Šaur – Novák, Beneš – Koukal, Dufek – Jurča ©, Bolfík, M.Bartoš – Popolanský, Zábranský, Zháňal – Bartoš O., Průdek, Medřický – Kurial

VSK Technika Brno: Novák – Habrovec ©, Valeš, Klimeš, Štindl, Zapletal, Košecký, Blažek – Kozák, Rajnoha, Brzobohatý, Bělohlávek, Látal, Hnilička, Mráz, Benýšek, Odehnal, Stehlík, Česnek Rozhodčí: R.Volf – J.Novotný, R.Šimčík