O druhou branku výběru Václava Varadi se navíc před více než sedmi sty diváky postaral břeclavský odchovanec Dalimil Mikyska. „Ten pocit nejde popsat. V tu chvíli jsem byl ve hvězdách a myslel jsem, že ještě spím," popsal svou radost z gólu pro oficiální stránky turnaje Mikyska.

Výkon českého výběru ocenil i trenér letošního českého výběru do osmnácti let Václav Varaďa. „Myslím si, že jsme viděli na úvod sezony parádní zápas, který měl všechny atributy kvalitního mezistátního zápasu. V některých chvílích jsme byli lepším týmem než Kanada, v některých chvílích jsme zase tahali za kratší konec. Řekl bych, že vítězství jsme si zasloužili, měli jsme více šancí," uvedl Varaďa.

Skóre utkání otevřel v sedmnácté minutě Martin Kaut, který se prosadil díky důrazu v brankovišti, a využil tak přesilovou hru. Kanaďanům se v polovině zápasu povedlo srovnat, ale ve 35. minutě si vzal slovo znovu Mikyska, který z úhlu prostřelil kanadského brankáře DiPietra.

Domácí reprezentace jednobrankové vedení dlouho držela, ale Kanadě se nakonec povedlo srovnat v 54. minutě, a utkání dospělo do prodloužení. V něm si vzal slovo kapitán Martin Nečas, který v přečíslení dva na jednoho po čtrnácti sekundách prodloužení prostřelil DiPietra. Varaďovi svěřenci tak závěrečnou zkoušku před Memoriálem zvládli vítězně. První ostrý zápas čeká českou reprezentaci v pondělí od 19 hodin, kdy vyzve Švýcarsko.

VÁCLAV PETRŮ