Na začátku druhého dějství se totiž Rusové prosadili čtyřikrát za necelé čtyři minuty. "Udělali tři exkluzivní věci, sehráli to, co jsme věděli, že hrají. To mě štve. Jako trenér soupeře musím přiznat, že jeden gól, který tam padl, byl nádherný. Ale dvě situace byly jasné, a tím jsme strávili v rámci porady spoustu času," řekl pro web turnaje kouč českého výběru Jakub Petr.

Na snížení Aleše Čecha okamžitě zareagoval svým druhým gólem v utkání ruský supertalent Matvej Mičkov. "Musím uznat, že ruské mužstvo má obrovskou kvalitu a je radost na něj koukat," pravil Petr.

Ve třetí třetině pak v rozmezí osmatřiceti sekund dostali domácí další dvě branky a prohrávali už 2:6. V závěrečné minutě na 3:7 snížil Dominik Petr. "Byl delší proslov, než je zvykem po zápasem, ujasnili jsme si některé věci, všichni víme, že jsme si to pokazili druhou třetinou," líčil Šapovaliv.

Fotbalisté Krumvíře (ve žlutých dresech) potvrdili roli favorita a Dubňany porazili. Ilustrační foto.
Krajský pohár: Krumvíř vrátil Dubňanům loňské vyřazení, dál jdou i Valtice

Český výběr tak obsadil v základní skupině se čtyřmi body třetí pozici a v zápase o páté místo vyzve v pátek od půl čtvrté odpoledne Spojené státy americké. "Je to důležitý zápas pro náš tým, který se buduje na mistrovství světa, což je vrchol, ale je to důležité i pro individuální kariéry. Nebudeme se bavit o tom, že je pro nás demotivující hrát o páté místo. Půjdeme na to jako na finále," dodal Petr.

Hlinka Gretzky Cup - základní skupina A
Středeční zápasy:
Finsko – Švýcarsko 8:1 (5:0, 1:1, 2:0)
Česká republika – Rusko 3:7 (1:0, 1:5, 1:2)
Branky a nahrávky: 9. Šapovaliv (Kulich), 38. Čech (Prčík), 60. Petr (Rymon) – 21. Mičkov (Maljavin, Kudrjacev), 22. Mirošničenko (Gazizov, Duda), 23. Rogovskij (Trikozov), 25. Grigorjev (Sapunov), 39. Mičkov (Rogovskij), 47. Děmidov (Gazizov, Davydov), 47. Rogovskij.
ČR: Špunar – Čech (A), Prčík, Alscher, Němec, Cibulka, Puchala, Krajčík – Kulich (C), Šapovaliv (A), Rymon – Hujer, Sapoušek, Slavíček – Šalé, Petr, Jecho – Formánek, Soukup, Bareš – Šmajda.
Rusko: S. Ivanov (Murašov) – Maljavin, Kudrjacev, Sapunov, Duda, Remezovskij, Guljajev, Baraboša – Perevalov, Kvočko, Mičkov (A) – Mirošničenko (C), Davydov, Gazizov (A) – Trikozov, Děmidov, Sinjatkin – Larkin, Rogovskij, But – Grigorjev.
Tabulka:
1. Rusko (9 bodů), 2. Finsko (5), 3. ČR (4), 4. Švýcarsko (0)