Co jste říkal hráčům na úplném začátku letní přípravy? Na co jste je připravil?
Už jsme se o tom bavili na konci loňské sezony, že chceme pokračovat v nastoleném trendu práce s našimi odchovanci a obecně s mladými kluky. Upozorňoval jsem je na to, že první týdny přípravy budou nejtěžší, že je to bude bolet. Teď dostávají zabrat hlavně nohy, je to hlavně o nabrání objemu, běhání a fyzičce. Bude to tvrdá dřina, ale ti kluci, co už to jsou déle, tak mě znají a ví, že bez toho to nejde.

Přece jen měli hráči více než dva měsíce volna. V jakém stavu jste je zase dostal do rukou? Nezlenivěli?
To vůbec nepozoruju. Ti, kteří už s námi trénují delší dobu, s fyzickou zátěží problémy nemají. Na druhou stanu noví kluci nebo mladí junioři si zvykají pomaleji, ale také se lepší. Je fajn, že ti hráči, co už tu pode mnou trénují déle, vidí, že se jim tvrdá dřina vyplácí a jsou fyzicky někde jinde než ti, co začínají. Ten rozdíl pro ně musí být tou nejlepší odměnou. Je vidět, že letní příprava je opravdu zapotřebí.

Jak jste spokojený s docházkou na tréninky?
Docházka je výborná. Trénujeme dohromady i s juniory, kteří by měli hrát příští rok jako béčko Břeclavi v krajském přeboru. Proto mám k dispozici vždy minimálně dvacet hráčů, spíš ale více. S docházkou břeclavských hráčů vůbec není problém a jezdí se mnou i někteří brněnští hokejisté. Další Brňáci mají své individuální plány.

Co všechno jste si během dvou měsíců letní přípravy pro hráče připravili?
Vycházíme z daných podmínek, které tu máme. Na druhou ligu tu podle mě máme slušnou úroveň. Samozřejmě je důležité vycházet z toho, aby nás ta letní příprava nevyšla příliš draze, peníze budeme potřebovat hlavně v zimě. Takže momentálně využíváme naší posilovny na zimáku, plochy vevnitř stadionu, nedalekého atletického oválu a nejbližšího okolí (Kančí obora). Ideální by byl ještě spinning, ale ten nám nikdo nezaplatí.

Loňský model odchovanců s mladíky z Brna se osvědčil. Budete v tom pokračovat i letos?
Určitě chceme. Zase uvidíme, jak dopadnou mladí junioři Komety v Třebíči. Nikde není napsané, že se tam všichni uchytí. Měli jsme několik jednání s Pavlem Zubíčkem i Liborem Zábranským z Komety, chceme, aby to vše dál fungovalo ke spokojenosti obou stran. Nechceme do toho kádru moc sahat, přece jen to tu šlapalo, bylo to zaběhnuté. Rádi vsadíme zase na ty osvědčené kluky, kteří budou volní.

Na jakém postu bude potřeba nejvíce posílit?
Obrana je vždycky problém, a nejen u nás. Dlapa i Bilčík z Komety byli dobří beci, kteří asi letos k dispozici nebudou. Uvidíme, třeba je nahradí jiní. Vyrostli nám tu noví beci, kteří ale budou muset potvrdit svou loňskou výkonnost, což je hrozně těžké. Potřebujeme ale hlavně zkušenost. Po roce by se nám mohl vrátit i Ondra Nedvěd. Ten má ještě nějaké závazky v juniorce Lva Poprad. Ten by pro nás byl určitě přínosem a on sám to tu chce zkusit.

Sháníte se po posilách sami nebo registrujete i nabídky samotných hokejistů, že by to v Břeclavi chtěli zkusit?
Kupodivu se mi na jaře přihlásilo i několik kluků z Čech, kteří tam zkoušeli první ligu. Dostali reference, že se v Břeclavi kvalitně trénuje a chceme tu pracovat s mladými. Chtěli by to v Břeclavi zkusit. Otázka je, jestli má smysl sem tahat kluky z druhého konce republiky na úkor našich hráčů. Každopádně jsem je pozval na přípravu na ledě, kdy si ještě budeme moct vybírat, aby se předvedli. Musí být ale pro tým přínosem, aby nezabírali místo našim odchovancům. Co mě těší je fakt, že útočníci Tomáš Popolanský s Václavem Truhlářem tu byli loni spokojení a projevili zájem tu hrát i letos.

Věčně nespokojený Michal Konečný diriguje své svěřence ze střídačky.
Věčně nespokojený Michal Konečný diriguje své svěřence ze střídačky. Foto: Hana Mikulecká

Už jsou známé první termíny přípravných zápasů. Kolik jich celkem bude a jaké soupeře letos zvolíte?
Ideálně bychom si představovali deset zápasů, každý týden dvě utkání. Loni to tu bylo všechno narychlo a zápasy jsme sháněli na poslední chvíli a obtížně. Nakonec se to projevilo, zápasů bylo málo a s nepříliš kvalitními soupeři. Začátek druhé ligy nám pak utekl. Čím víc teď budu mít zápasů, tím více prostoru bude pro zkoušení nových hráčů. Zase najedeme na model těch nejbližších soupeřů. Chtěli bychom dva zápasy s Hodonínem, Technikou, juniorkou Komety, Senicou a alespoň jeden zápas s Přerovem a Prostějovem, to jsou kvalitní celky. V úvahu přichází třeba Piešťany nebo Trnava. V Uherském Hradišti nás zatím odmítli, vůbec tam totiž není jisté, jak to s nimi bude.