„Bylo důležité si po porážce na Technice zase zvednout sebevědomí. Nebylo lehké kluky nabudit, i když přijelo mužstvo ze spodku tabulky. Kromě jednoho výsledku prohrávali hosté všechno o gól, o dva. Naštěstí nám to usnadnili tím, že sem jako první tým přijeli zakřiknutí a my jsme toho využili, brzy dali dva góly a uklidnili jsme se," oddechl si jeden z trenérů Břeclavi Radek Haman.

Zpět v bráně

V historicky první vzájemném zápase Břeclavi s SK Karviná se postavil do branky letos poprvé Lukáš Klimeš, jenž má vyřízené střídavé starty z prvoligové Třebíče.

„Tam jsem dostal šanci jen ve třech přátelících a v soutěži už pak vůbec. Takže si mě zavolali zpět do Brna a trénuju s áčkem Komety. Jsem domluvený, že něco odchytám i v Břeclavi, abych úplně nevypadl z tempa. Byl to super pocit si zase zahrát zápas. A hlavně vyhrát," liboval si dvacetiletý gólman.

Břeclav byla od počátku aktivnějším týmem a gól na sebe dlouho nenechal čekat. Početní výhodu v 5. minutě už využil Jiří Novák. Pro pětadvacetiletého obránce to byla premiérová trefa v sezoně.

Už za tři minuty domácí vedli o dvě branky. Tentokrát nahazoval Medřický kotouč před karvinskou branku, kde jej našel Tomáš Dittrich a i on si připsal první trefu v druholigovém ročníku.

Šanci dostat se do zápasu měli hosté ve 14. minutě, ale Vyčesaný se svým trestným střílením naložil bídně a Klimeš neměl nejmenší problém ho betonem pokrýt.

„Naznačil jsem hráči, že mu to zkusím vypíchnout holí, on to hnal hned mezi betony. S tím jsem ale počítal, a byl včas betony na ledě," smál se Klimeš, jemuž to pomohlo zvednout sebevědomí.

Také třetí branku měl na svědomí břeclavský obránce. Zkraje druhého dějství našel Nováček před brankou Karviné křížným pasem najetého Adama Svobodu, který puk jen doklepl do prázdné brány.

To donutilo karvinského gólmana Volfa vystřídat a v brankovišti jej nahradil Tomšů. Ani jemu čisté konto nevydrželo dlouho. Parádní individuální akcí se ve 25. minutě prezentoval Kristian Kučera. Proháčkoval se v jízdě přes tři obránce, a i když byl faulovaný, prostřelil Tomšů mezi betony.

Za stavu 4:0 Lvi trošku povolili a chvíli na to Klimeš tahal puk z branky. V přesilovce se prosadil dorážkou do horního růžku Deutsch. Ke konci druhé třetiny navíc Opravil trefil mezeru mezi Klimešovými betony a severomoravané byli opět ve hře.

Překvapení? Kdeže

Přestávka pomohla domácím. Už po minutě a půl totiž přidal za záda Tomšů druhou branku Kristian Kučera a luxusní náskok Břeclavanům pak zajistila přesilovková teč Dominika Toboly ze 47. minuty.

„Druhá třetina nebyla úplně ideální, Karviná se přestala bát, začala bruslit a dostala se do hry. Naštěstí jsme stále měli dva góly k dobru a ve třetí třetině už jsme se zase uklidnili, hráli jsme takový hokej, jaký umíme, a kontrolovali jsme zápas. Branek jsme sice mohli dát víc, ale buďme skromní, my je budeme zase potřebovat v jiných zápasech," dodal Haman.

Jeho protějšek Roman Sedlák nemohl být spokojený. „Do Břeclavi jsme jeli s obavami, což se nakonec potvrdilo. Domácí nás ve všem přehráli, vyhráli zaslouženě. Naši gólmani si vybrali slabší den," uzavřel hodnocení zápasu.

Lvi čeká v sobotu cesta do Nového Jičína, ve středu 22. října hostí doma Porubu.

HC LVI Břeclav – SK Karviná 6:2 (2:0, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Novák (Buhaj, Dittrich), 8. Dittrich (Medřický), 24. Svoboda (Nováček, Kubáč), 25. Kučera (Tobola), 42. Kučera (Červenka), 47. Tobola (Směřička, Miklík) – 27. Deutsch (Haas), 38. Opravil (Juhasz). Vyloučení: 6:9. Využití: 2:1. Rozhodčí: Netopil – Klouda, Musil. Diváci: 289. Poměr střel: 43:24.

HC LVI Břeclav: Klimeš – Smeřička, Miklík, Beneš (A), Svoboda, Novák (A), Dittrich – Kubáč, Nováček, Zháňal © – Červenka, Tobola, Kučera – Průdek, Medřický, Buhaj – Bolfík, Papp, Čápek.

SK Karviná: Volf (od 24. Tomšů) – Zamecznik, Jaroch, Vydra ©, Mládenka, Deutsch – Kasperlík O., Kasperlík M., Zakuťanský, Juhász, Szajter, Křibík, Foltýn, Opravil (A), Dýrr, Haas, Štěpánek, Vyčesaný.