Osmnáctiletý hokejový útočník Eustathio Soumelidis patřil na minulém ročníku Memoriálu Ivana Hlinky k největším lákadlům, která se na mezinárodním turnaji objevila v českém dresu. Nejen podle jména.

Soumelidis, jenž má řeckého otce, má být jednou z opor budoucího národního týmu mužů. Stejně jako řadu dalších vycházejících hvězd jej diváci sledovali na tradičním turnaji, jenž se koná v létě v Břeclavi. A bude i letos.

„Memoriál se uskuteční na devadesát devět procent. Mám asi týden starou informaci, že zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) požádali Břeclav o podporu. Vše je v pořádku,“ oznámil Zdeněk Petr z městské organizace Tereza, která v Břeclavi spravuje sportoviště.

Peníze jsou

V loňském roce putovalo na turnaj z městské kasy dvě stě padesát tisíc korun, dalších sto padesát poslali zástupci Jihomoravského kraje. Celková částka má být stejná i letos. „I kdyby kraj penize tentokrát nedal, jsme připravení zaplatit celou sumu. Jde o největší hokejovou akci u nás i v širokém okolí,“ řekl břeclavský místostarosta Jaroslav Parolek.

Turnaj, na němž startují reprezentační výběry osmnáctiletých hráčů z Česka, Finska, Švédska, Kanady, Spojených států Amerických, Ruska, Slovenska a Švýcarska začne třináctého srpna. „Je to jediný možný termín. Poté už zase začíná Velká cena Brna, takže jsme museli přihlédnout k obsazenosti hotelů,“ sdělil Petr.

A fanoušci si mohou pomalu mnout ruce. „Byla by velká škoda turnaj pustit, už by se k nám nejspíš nevrátil. Je určitě dobře, že město akci podpořilo,“ reagoval šéf fanklubu břeclavských Lvů Zdeněk Hrabě.

Dosud poslední úspěch českých mladíků viděli Břeclavští v roce 2005, kdy v týmu váleli například Jiří Tlustý, Jakub Voráček, Michal Řepík, Vladimír Ružička mladší či Michal Neuvirth. Parta vedená trenérem Martinem Pešoutem tehdy prohrála až ve finále s Rusy. „Navštívil jsem několik ročníků a viděl řadu hráčů, kteří se později prosadili mezi muži,“ vypíchl fanoušek jeden z důvodů, proč memoriál navštívit.

Hokejová akce je pro jihomoravany jedinečná. Kdy jindy mohli jen pár kilometrů od domova sledovat jména jako Tavares, Ovečkin, Malkin nebo Hall. Na další šanci vidět nynější hvězdy zámořské NHL bude většina jen marně čekat. Pokud se vůbec někdy dočká. „Pro město je turnaj prestižní záležitost. Byl jsem svědkem jednání představitelů ČSLH a břeclavské radnice, kde se na tom obě strany shodly,“ přikývl Petr.

Kromě Břeclavi se organizace turnaje zhostí pravděpodobně také Piešťany, kde hráči odehrají druhou skupinu. Memoriál v minulosti hostil také sousední Hodonín, kde se národní týmy předvedly naposledy v roce 2009.