Ve stejné dny, prakticky ve stejný čas, zadarmo a jen pár stovek metrů od sebe. V Břeclavi si letos mohou lidé vybírat mezi dvěma si konkurujícími kulturními léty. Městským a soukromým. Jedno se koná u kina, druhé u kulturního domu. Poprvé už tuto neděli. A pak každou další prázdninovou neděli. Důvodem je spor mezi hudebníkem Yarinem Janotou a místostarostou města Milošem Petrů.

„Kulturní léto na schodech před břeclavským kulturním domem Delta byl můj nápad. Vloni jsem s tímto návrhem přišel za vedením města a žádal o partnerství. Dohodli jsme se a celá akce dopadla velmi dobře. Letos mi ale celý projekt místostarosta Petrů, dá se říct, ukradl," obvinil Janota místostarostu.

Petrů podle něj letos zařadil sérii koncertů do kalendáře prázdninových akcí v Břeclavi bez vědomí lednického muzikanta. Vedení radnice si naplánovalo svá vlastní vystoupení. Bez Janoty a jinde. Už ne před kulturním domem, ale na nově opraveném prostranství před kinem Koruna. A název akce? Břeclavské kulturní léto před Korunou.

Na vlastní pěst

Hudebník ovšem necouvl a rozhodl se kulturní léto před kulturním domem Delta uspořádat na vlastní pěst, s podporou několika firem. „Petrů asi spoléhal na to, že další léto na schodech dělat nebudu. Zapomněl ovšem, že město za partnera mít nemusím," podotkl Janota.

Místostarosta se však nařčení z okopírování nápadu brání. „Vyhlásili jsme grant na pořádání této akce, ale žádná žádost letos nepřišla. Rozhodli jsme se tedy, že vše zorganizujeme vlastními silami," argumentoval Petrů.

Janota pro změnu tvrdí, že se do konkurzu přihlásil. „Moje žádost byla smetená ze stolu. Petrů mi pouze ukradl kompletní program, který jsem mu předložil," zopakoval lednický hudebník nařčení. Místostarosta si ale stojí za svým. Říká, že žádnou přihlášku neobdržel.

Vedení města také nesouhlasí s tím, že by jako první s nápadem na pořádání letních koncertů přišel Janota. Kulturní léto podle radnice existuje už řadu let, jen se mění jeho umístění. Dříve kapely hrály před gymnáziem, loni před kulturním domem a letos výběr padl na zrekonstruovaný prostor před kinem.

„Vyhozené peníze"

Proč ke změně místa došlo ale nechápe spolumajitel břeclavského kulturního domu Delta Zdeněk Urban. „Návštěvníci byli loni maximálně spokojení. Spolupráce byla bezproblémová, městu jsme se snažili vyjít vstříc. Vše jsme zodpovědně chystali uvnitř i venku," ohlížel se Urban.

Úpravu plácku před Korunou pro kulturní vystoupení považuje za nesmyslné vyhazování peněz. Vhodné místo pro koncerty bylo podle něj v Břeclavi i před tím. Před Deltou. „Pořád všichni tvrdí, že peníze nejsou a teď tohle," posteskl si Urban.

Podivuje se také nad „vyšachováním" Janoty ze hry. Stojí za ním. Proto také letos prostranství před kulturním domem poskytl právě jemu.

Petrů změnu místa vysvětluje tím, že radní chtějí náměstíčko před kinem oživit. Cílem je, aby tento prostor patřil kultuře. Kino Koruna podle něj navíc poskytuje pro koncerty dobré zázemí.

Konat se tak bude kulturní léto před kinem i na schodech. Vždy ve stejný den, v téměř stejný čas. Tedy současně.

Petrů konkurenci vítá. „Čím víc se bude koncertů konat, tím lépe," pousmál se.

Kulturní léto před kinem Koruna

1.7. v 15.30 hodin dechová hudba Charvatčanka

začátek vždy v 16.00 hodin

8.7. netradiční cimbálová muzika Medicimbal, která hraje i známé rockové skladby, třeba U2

15.7. country skupina Lotři a tanečníci Country Rebels

22.7. country skupina Čtyřlístek z Břeclavi

29.7. cimbálová muzika Galán

5.8. swingová a jazzová skupina Melody Gentlemen Lednice

12.8. folklorní soubor Old Stars Břeclav

19.8. country skupina Wrávor z Břeclavi

26.8. bluegrass-country kapela Popojedem

kulturní léto na schodech kulturního domu Delta

začátek vždy 16.30 hodin

1.7. Yarin Janota + Dáša Kučerová + skupina Apollo

8.7. country skupina Čtyřlístek 
z Břeclavi, hosté: Aleš Podařil a taneční skupina Country Rebels

15.7. cimbálová muzika Kapura

22.7. Pavel Helán a spol.

29.7. Louisovi sirotci – dixielandová kapela Honzy Chovance

5.8. rocková kapela Ginger z Přerova

12.8. cimbálová muzika pod vedením Jaroslava Tučka (Hejtman)

19.8. Libor Mikoška se skupinou Lidopop

26.8. Yarin Janota + Dáša Kučerová + skupina Apollo

v případě nepříznivého počasí se akce uskuteční v předsálí kulturního domu Delta

JANA LANGOVÁ