Ten vede kino už od roku 2004 a rád by v tom pokračoval. „Nechali jsme v kině kus práce. Mám pořád ještě nové zajímavé nápady a plány, jak dělat v Břeclavi kvalitní kulturu pro všechny. Teď záleží na tom, zda se naše předložené návrhy budou shodovat s plány města, kam kino a provoz v něm směřovat," potvrdil Kabelka, že mezi zájemci jeho jméno chybět nebude.

Podle některých zdrojů se mu měl s konkurenčním projektem postavit ve výběrovém řízení muzikant a pořadatel kulturních akcí Jaromír Janota. Ten to ale odmítl. „Ne, nemám o kino zájem," odpověděl Janota na přímý dotaz Břeclavského deníku Rovnost.

Pozměněné podmínky pronájmu přesto pro mnohé znamenají otazníky. Místostarosta Milan Vojta (ANO) ale uklidňuje: „Žádné velké změny jsme nedělali, jen několik zpřesnění. Dosud například platí energie město, nově to bude povinnost nájemce. Jasněji jsme také stanovili podmínky pro opravy a údržbu, do jaké částky se týkají provozovatele a od jaké města."

Každý zájemce o pronájem kina si sám stanoví, jakou dotaci bude od města požadovat. Nyní to bylo 800 tisíc korun na rok. Se změnou plátce energií lze ale předpokládat, že se částka zvýší. „Já osobně jsem s tím, jak kino v současnosti funguje, spokojený. Rádi bychom současný standard zachovali," naznačil Vojta, že případnou změnu nájemce by hodně zvažoval.

Kabelka má i další zastánce. „Znám se s ním už několik let, takže můžu s klidným svědomím říct, že takového srdcaře můžou Břeclavi ostatní města jen závidět. Nehledí totiž na zisk, ale na kvalitu a kulturní zážitek. Bez jeho nadšení i pomoci jiným by řada akcí ve městě a okolí vůbec nebyla. Za jeho vedení se navíc břeclavské kino proměnilo v multižánrové centrum, které kromě filmů nabízí divákům i koncerty, divadla, přednášky či pořady pro školy. Lepšího člověka pro danou pozici je tak zbytečné hledat. Výběrové řízení bude podle mě pouhou formalitou," je přesvědčený Petr Vlasák, který v kině přes tři roky organizuje pravidelné Divadelní neděle pro děti i dospělé.

Opoziční zastupitel Jakub Matuška (Mladí a Neklidní) přidal střízlivější pohled. „Z mého pohledu to dělá Luděk Kabelka dobře, i když jako divák kina mám své výhrady," hodnotil Matuška.

Za důležitější považuje jiné aspekty. „Pokud bude výběrové řízení transparentní a nebude probíhat jako některá jiná za tohoto vedení města, tak bude všechno v pořádku. Myslím si také, že by bylo lepší někoho s kinem smluvně svázat na delší dobu," narážel lídr Mladých a Neklidných na fakt, že poslední výběrové řízení se konalo předloni.

Podle místostarosty Vojty už je o délce pronájmu jasno. „Smlouva bude na čtyři roky a platit začne od prvního ledna 2016," konstatoval. Zájemci mohou podávat své nabídky na městský úřad do pátku třináctého listopadu.